Ακόμη μία ρηχή προσπάθεια της κυβέρνησης για μια προσωρινή παράταση της ισχύος του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μέσω του νόμου 3869/2010 που είναι γνωστός ως “νόμος Κατσέλη”, απέτυχε.

Οποιαδήποτε χαλάρωση του υφιστάμενου πλαισίου απορρίπτεται αμέσως και κατηγορηματικά από τον SSM, τον  Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στην Φρανκφούρτη.
Ο SSM μετέφερε μέσω των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών στην κυβέρνηση ότι πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα μόνο για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ταυτόχρονα ο SSM πιέζει τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και για κατοικίες που η αξία τους είναι μικρότερη από τις 100.000 ευρώ.

Οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών φέρονται πρόθυμες να συζητήσουν με την κυβέρνηση ένα πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μόνο για τα αδύναμα νοικοκυριά, με αυστηρότερες ωστόσο προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής.

Ο SSM αντιθέτως, θεωρεί ότι ακόμα και η ανακοίνωση για ένα νέο πλαίσιο προστασίας ενέχει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των «κόκκινων» δανείων. Από πλευράς Φρανκφούρτη, αποδεκτές είναι μόνο προτάσεις που οδηγούν  σε υιοθέτηση αυστηρότερων λύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε σχέδιο που ενδεχομένως να επηρεάζει δυσμενώς την κουλτούρα πληρωμών και  ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ή θεωρείται πιο ευνοϊκό από το ισχύον καθεστώς ή θέτει σε κίνδυνο τους στόχους μείωσης των NPLs, τους οποίους έχουν καταθέσει και έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες.

«Εντοπίστε τους κακοπληρωτές» είναι το μήνυμα που στέλνει διαρκώς η Φρανκφούρτη στις διοικήσεις των τραπεζών και ακόμα πιέζει για επέκταση και επιτάχυνση του μέτρου των πλειστηριασμών και για  ακίνητα  αξίας  από το όριο των 100.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here