Λίγες ώρες πριν την άφιξη των “θεσμών” στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Ένα ECCL, ένα πρόγραμμα Προληπτικής Γραμμής Πίστωσης και Ρευστότητας, ‘‘με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους’’,  θα ήταν χρήσιμο για να διατηρηθεί το waiver στα ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσε να προλάβει ενδεχόμενες διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο κ. Francesco Drudi τεκμηριώνει τη θέση της ΕΚΤ για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. H απόφαση ‘‘εναπόκειται πλήρως’’ στην ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αλλά επιμένει στην αναγκαιότητά της.

Σχετικά με την 4η αξιολόγηση, ο κ. Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας, με ορόσημο το Eurogroup του Ιουνίου.

Όσον αφορά το διαβόητο “Ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης” η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σαφής: “Χρειάζεται μεγάλες αλλαγές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here