Ανησυχίες για τις πληθωριστικές προσδοκίες και την πορεία της ανάκαμψης των οικονομιών, προκαλεί διεθνώς η νέα διόγκωσης των τιμών στο πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες, μετά τη νέο χθεσινό οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Ήδη σήμερα οι τιμές του αργού σημειώνουν νέα υψηλά προσεγγίζοντας τα 76,90 δολάρια το βαρέλι και νέα υψηλά εξαετίας, καθώς οι δυσάρεστες ειδήσεις είχαν γίνει γνωστές και στην ανάγκη των βιομηχανιών για καύσιμο που τροφοδοτούν τη χρηματιστηριακή ζήτηση, προστέθηκαν πλέον οι κερδοσκόποι των αγορών.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές αυτή τη στιγμή έχουν επιστρέψει πάνω από τα επίπεδα των 76 δολαρίων το βαρέλι, δηλαδή σε τιμές που δεν έχει ξαναδει η αγορά μετά το Νοέμβριο του 2014!
Μετά από δύο ημέρες ατέρμονων συζητήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που απαρτίζουν το σχήμα του OPEC+ ακύρωσαν τη συνεδρίαση που ήταν να λάβει χώρα χθες το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς μάλιστα να ορίσουν νέα ημερομηνία.
Έτσι όμως, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η προγραμματισμένη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο, λόγω της διαφωνίας για το τι θα γίνει μετά από αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «δύο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σημαίνει πως οι αναμενόμενες αυξήσεις στην παραγωγή του καρτέλ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».
Η προτεινόμενη αύξηση της παραγωγής είχε στόχο αφενός να περιορίσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και αφετέρου να εξασφαλίσει χρόνο στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ώστε να αξιολογήσουν εάν η ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε χώρες όπως η Ινδία κινδυνεύει να πλήξει εκ νέου τη ζήτηση και να οδηγήσει σε νέα lockdowns.
Οι τιμές επανήλθαν και κάλυψαν απώλειες από την πανδημία
Εν τω μεταξύ, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 60% από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 50%.
Με άλλα λόγια, οι τιμές του πετρελαίου, που πέρυσι καταβαραθρώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι τον Μάρτιο κατάφεραν να καλύψουν όχι μόνο το σύνολο των περσινών απωλειών αλλά και να αναρριχηθούν περίπου 20% υψηλότερα.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες περιόρισαν την παραγωγή τους κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές, ενώ έκτοτε αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους προσαρμοζόμενοι στην εξέλιξη της ζήτησης. Επί του παρόντος διοχετεύουν στην αγορά περίπου 5,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου λιγότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.
Στις αρχές Ιουνίου, δε, ο OPEC+ συμφώνησε να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις της παραγωγής του, κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα.
Όμως, παρά τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ανά τον κόσμο, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεχίζουν να κάνουν πολύ προσεκτικά βήματα όσον αφορά την αύξηση της προσφοράς τους, μετά το πάθημα της περασμένης άνοιξης όταν τα πλεονάζοντα αποθέματα οδήγησαν προσωρινά την τιμή σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία.