Δεν έχει τέλος το γκρεμοτσάκισμα της τουρκικής λίρας καθώς δεν σταματούν και οι άστοχες και άκαιρες παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Με το ρυθμό που υποχωρεί το τουρκικό νόμισμα και ενώ καλπάζει ο εισαγόμενος πληθωρισμός, η υπόθεση μπορεί να θυμίζει σύντομα τις πιο σκοτεινές ημέρες στην πρόσφατη ιστορία της Αργεντινής.

Σήμερα η τουρκική λίρα υποχωρεί εκ νέου καθώς ο τούρκος ηγέτης προανήγγειλε από χθες με ομιλία του στη Βουλή, ότι θέλει να μειωθούν τα επιτόκια, με την απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της χώρας να αναμένεται σήμερα μετά το μεσημέρι.

Στο μεταξύ οι ισοτιμίες διαμορφώνονται ως εξής:

*Ένα δολάριο αγοράζει 10,8 τουρκικές λίρες

*Ένα ευρώ αγοράζει 12,24 τουρκικές λίρες

Οι εκτιμήσεις θέλουν τον Ερντογάν να έχει δώσει εντολή για μία ακόμη μείωσή τους στο 15% με πληθωρισμό που τρέχει με 20% και το νόμισμα να διαλύεται.

Μόλις χθες ρεπορτάζ του Reuters, εμφάνιζε στελέχη της κρατικής τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου, να προσφεύγουν στην Κεντρική τράπεζα για σκληρό συνάλλαγμα ώστε να κάνουν αγορές καθώς ο χειμώνας καταφθάνει.

Τα στελέχη παρουσίαζαν την προσφυγή ως προσπάθεια «στήριξης» του νομίσματος στην οποία εικάζεται ότι είχαν καταφύγει ξανά τον Ιούνιο και στις αρχές του φθινοπώρου με αγορές αερίου και πωλήσεις δολαρίων άνω των 260 εκ. δολαρίων κάθε φορά.

Η προσπάθεια «στήριξης» με πωλήσεις δολαρίων ή ευρώ, είναι ανώφελη και αστεία και συρρικνώνει περαιτέρω τα ταλαιπωρημένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, που εμφανίζονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ κατά τις πληροφορίες του Reuters οφείλονται σε swaps με τοπικές τράπεζες.

Πληροφορίες του ίδιου μέσου αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και τα κανόνια και οι στάσεις πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here