Ορμώμενες από τα χαμηλά επιτόκια της τελευταίας δεκαετίας, πολλές μεγάλες αγορές real estate έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση τιμών από το 2010. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι κάποιες εξ αυτών, διαφαίνεται πως σχηματίζονταν φούσκες , καθώς η τιμή των assets ξεπέρασε κατά πολύ την εγγενή τους αξία.

Το UBS Global Real Estate Bubble Index αναλύει την αγορά ακινήτων 25 μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο και τους αποδίδει βαθμολογία μεταξύ -0,5 έως 2,0 για να αποτυπώσει τον κίνδυνο της φούσκας. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο λιγότερο ισορροπημένη είναι η αγορά, με εκείνες που ξεπερνούν το 1,5 να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωπες με τον κίνδυνο φούσκας.

Δείτε το γράφημα με τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων το τελευταίο έτος.


Κατάταξη κινδύνου ανά πόλη

Στην κορυφή ρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας, η Ζυρίχη, με βαθμολογία 1,71, γεγονός που καθιστά την πόλη σταθερά στην επικίνδυνη ζώνη της φούσκας. Η πόλη ανεβαίνει σταθερά στην κατάταξη όντας 5η το 2021, 3η το 2022, και πρώτη εφέτος.

Ακολουθεί η πλήρης κατάταξη για τον κίνδυνο φούσκας και στις 25 αγορές ακινήτων:

 

Το Τόκιο (1,65) είναι η δεύτερη και τελευταία είσοδος στις αγορές ακινήτων με άμεσο κίνδυνο φούσκας.  Οι άλλες επτά αγορές real estate που σημείωσαν βαθμολογία πάνω από 1,5 το 2022 kαταγράφουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές ακινήτων, ακόμα και διψήφιες, γεγονός που τις έχει μετακινήσει στην κατηγορία «υπερτιμημένη περιοχή».

Πρόκειται για τις εξής: Φρανκφούρτη (-15,9%), Τορόντο (-14,7%), Άμστερνταμ (-14,0%), Μόναχο (-13,8%), Βανκούβερ (-10,6%), Χονγκ Κονγκ (-7,1%) και Τελ Αβίβ ( -0,7%).

Ο βασικός μοχλός αυτών των μειώσεων τιμών σε γενικές γραμμές είναι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος ώθησε πολλές αγορές κατοικιών σε μη προσιτές τιμές, αναγκάζοντας τους πωλητές να μειώσουν τις τιμές τους. Ωστόσο, μερικές πόλεις έχουν δει αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων Τόκιο και Ζυρίχης.

Ακολουθεί η πλήρης κατάταξη της UBS για τις αλλαγές τιμών ακινήτων μεταξύ 2022-2023.