Πέτρος Μυλωνάς, Head of Southern Europe, LXM

Παρά τα πρόσφατα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την μελλοντική τριμηνιαία παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, οι επενδυτές παραμένουν ακόμα επιφυλακτικοί για την Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον ιδιαίτερα χαμηλό όγκων συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς είναι εμφανές πως η κόπωση των επενδυτών ξεπερνά την προσδοκία μιας πολυαναμενόμενης επιστροφής στην κανονικότητα για την Ελληνική οικονομία.

Ο βασικός καταλύτης για την βελτίωση της πραγματικής οικονομίας είναι η αναγκαία χαλάρωση του τωρινού καθεστώτος υπερφορολόγησης, το οποίο τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν, με την συγκατάθεση των πιστωτών της χώρας. Ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να δουλεύει μια σειρά από προτάσεις προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος του Ιουλίου, οι οποίες θα εστιάζουν σε μειώσεις φόρων ύψους €700 εκατομμυρίων, με ορίζοντα εφαρμογής τον επόμενο χρόνο. Τα μέτρα φέρεται να περιλαμβάνουν μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως τα φορολογικά έσοδα αντιπροσωπεύουν το 38,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 χώρες με την υψηλότερη υπερφορολόγηση παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως σε ότι αφορά τη φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πράγμα που πιστεύουμε ότι δημιουργεί ένα αντίξοο περιβάλλον για την εγχώρια κατανάλωση και την άνθιση της οικονομίας γενικότερα.

Χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην τοπική οικονομία, οι ξένοι επενδυτές θα επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό έρχεται τη στιγμή που αναμένεται πως οι εταιρείες αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ είναι πιθανή και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (για το χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά από μια θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ.  Επιπλέον, παρατηρούνται πρωτοφανή επίπεδα ενδιαφέροντος για τα εμπορικά ακίνητα στη χώρα καθώς και αυξανόμενο ενδιαφέρον για εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες μετά από έναν ιδιαίτερα αργό ρυθμό ανάπτυξης επεκτείνονται ταχύτατα με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ