Την πρόθεση της διοίκησης να διανείμει μέρισμα το 2023 από τα κέρδη του 2022, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας, κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Εντύπωση προκάλεσε η …φιλική…συμβουλή του ανώτατου τραπεζικού στελέχους προς την  κυβέρνηση να εφαρμόσει συνετή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία.

Η Eurobank θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της και θα στηρίξει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

 • «Έχουμε αίσθηση του ρόλου μας στην οικονομία και την κοινωνία»

Έχουμε ευθυγραμμίσει το σχεδιασμό μας με τις προτεραιότητες του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και εστιάζουμε στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής καθώς και των επενδύσεων από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Eurobank συμμετέχει με κεντρικό ρόλο σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας:

 • στο εμβληματικό project του Ελληνικού,
 • στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής,
 • στους αυτοκινητοδρόμους της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού,
 • στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα σε δανειακά υπόλοιπα λιανικής τραπεζικής, δηλαδή προς μικρές επιχειρήσεις, στα προσωπικά δάνεια, στην έκδοση πιστωτικών καρτών και στη στεγαστική πίστη.

Η Eurobank υποστηρίζει με εξειδικευμένα στελέχη και προϊόντα τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτικά προγράμματα, κρατικά και ευρωπαϊκά.

Σε ότι αφορά στις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank ο Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε ότι

 • «Πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας είτε με οργανικό τρόπο είτε εκμεταλλευόμενοι τυχόν ευκαιρίες»

και επεσήμανε ότι η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ισχυρό αποτύπωμα εκτός των συνόρων.

Στη Βουλγαρία, η Postbank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα βάσει του ενεργητικού, ενώ η Eurobank Cyprus είναι η πιο εύρωστη και κερδοφόρα τράπεζα στη χώρα. Το 2021 ενισχύσαμε τη θέση μας στη Σερβία με τη συγχώνευση της Direktna Bank με την Eurobank Serbia, κατέχοντας πλέον μερίδιο 70% στη νέα τράπεζα. Στην Κύπρο, αποκτήσαμε μερίδιο συμμετοχής 12,6% στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.

Συνολικά, η συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων στην καθαρή κερδοφορία μας ανήλθε σε 148 εκατ. €, με συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο περίπου 10 δισ.€

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει

 • «συνετή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική».

Όπως είπε, δεδομένων των διεθνών προκλήσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας παραμένουν περιορισμένα, επομένως οποιεσδήποτε κινήσεις στήριξης από το κράτος πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, να γίνονται με μέτρο. Να θυμηθούμε ότι τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση, άρα πρέπει να αποφύγουμε πιθανή υποτροπή.

Καθώς μάλιστα συνεχίζεται η προσπάθεια της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, αν και δυσχερέστερη σε προβληματικό διεθνή περίγυρο, πιστεύουμε ότι θα συντελεστεί, εφόσον επιδείξουμε την απαραίτητη δημοσιονομική σύνεση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες στο κόστος ζωής, οι οποίες όπως είπε

 • «επηρεάζουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, κυρίως η Ευρώπη τόνισε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο

 • «κάποιες ισχυρές οικονομίες να περάσουν για βραχύ χρονικό διάστημα σε ύφεση».

Όπως σχολίασε

 • «ο ουρανός της παγκόσμιας οικονομίας έχει μαζέψει πολλά σύννεφα».

 

 

Ο Γιώργος Ζανιάς

Στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα υγιή δομικά χαρακτηριστικά της αναφέρθηκε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς.

Στις προκλήσεις προέταξε:

Την αυξημένη ροπή της ελληνικής οικονομίας προς τις εισαγωγές γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών, την έλλειψη αποταμιευτικών πόρων, την αύξηση του κόστους δανεισμού, σε τυχόν προβλήματα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, στο πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και στην προσαρμογή στην μεταπολεμική εποχή.

Ο τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενισχύει την κερδοφορία του, εξυγιάνει τους ισολογισμούς του και ήδη δύο τράπεζες έχουν καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό NPEs και μέχρι το τέλος του 2022 αυτό θα επιτευχθεί και από τις υπόλοιπες δύο.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της γεωπολιτικής αναταραχής, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και τα πρόβλημα του πληθωρισμού.

 • «Το μεγαλύτερο μακροοικονομικό πρόβλημα είναι ο πυρήνας του πληθωρισμού, το ύψος του οποίου στο 6% είναι ανησυχητικό»

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε:

 • «η δημοσιονομική κατάσταση είναι διατηρήσιμη αρκεί να αποφευχθούν υπερβολές».

Χαρακτήρισε βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αναφέρθηκε στην θετική πορεία του ΑΕΠ ενώ επεσήμανε στην επιδείνωση των μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως της ευρωπαϊκής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here