Μόλις προ δυο ημερών έγινε γνωστό ότι oι ξενοδοχειακές μονάδες της “Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.”, συμφερόντων της Ντίας Καψή στην Κρήτη τίθενται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έπειτα από σχετικό αίτημα των πιστωτριών τραπεζών.

Η υπόθεση έχει μακρά ιστορία. Ήδη οι διεργασίες για την υπαγωγή των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης είχαν ξεκινήσει  από το 2018, οπότε και κατατέθηκε το αίτημα από τις τράπεζες.

Ωστόσο η διαδικασία «πάγωσε» καθώς εκκρεμούσε δίκη για την αγωγή που είχε καταθέσει η Ντία Καψή κατά ελληνικής πιστώτριας τράπεζας. Με την εν λόγω προσφυγή η επιχειρηματίας αιτείτο να της καταβληθούν περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ κεφάλαια τα οποία δανείστηκε αλλά ισχυρίζεται πως ποτέ δεν της αποδόθηκαν.  Η υπόθεση σχετίζεται με το πρώην Metropolitan Capsis το οποίο αποδόθηκε στις τράπεζες μέσω sale & lease back, έναντι 40 εκατ., τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κας Καψή δεν έλαβε.

Τελικά οι ξενοδοχειακές μονάδες τέθηκαν προ ολίγων ημερών σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και αφορούν τραπεζικό δανεισμό, χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, υποθήκες και προσημειώσεις.

Τι θα συμβεί στο εξής με τα εν λόγω ακίνητα;

Το βασικό σενάριο είναι ότι θα βγει σε πλειστηριασμό, ελεύθερο υποχρεώσεων. Εάν πωληθεί, ο αγοραστής θα αναλάβει να τακτοποιήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ είναι πιθανό να πετύχει απομείωση των υποχρεώσεων του ομίλου προς τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι όμιλοι του τουριστικού κλάδου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του εμβληματικού Out of the Blue Capsis Elite Resort. Ένας εξ αυτών είναι η Dimera του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει στρέψει έντονα το ενδιαφέρον του στον κλάδο του τουρισμού, προχωρώντας μάλιστα πρόσφατα στην εξαγορά του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.

Ένας ακόμη «μνηστήρας» εμφανίζεται να είναι μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος με έντονη δραστηριοποίηση, ιδιοκτήτης 17 luxury ξενοδοχειακών μονάδων πανελλαδικά.

Το ιστορικό ξενοδοχείο της Κρήτης φιλοξένησε στο παρελθόν celebrities και ξένους ηγέτες καθώς και συνόδους κορυφής, και παραμένει σήμερα ένα από τα πολυτελέστερα της Κρήτης, γνωστό στους παλαιότερους ως Capsis Beach. Κατασκευάστηκε το 1978 και βρίσκεται στην Αγία Πελαγία, και εκτείνεται σε 168 στρέμματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here