Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκόπτεται από το ρωσικό φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει για το καύσιμο σε ρούβλια. Φυσικά η Φινλανδία καλύπτει μόνον το 5% των ενεργειακών αναγκών της από ρωσικό αέριο, (Reuters), ενώ η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν γνωστό πως είχαν συμβόλαια που έληγαν φέτος και δεν θα ανανέωναν.

Πάντως η φινλανδική εταιρία Gasum είχε ήδη δηλώσει ενόψει πιθανής διακοπής, ότι θα προσφύγει στη διαιτησία, αν τις διακόψουν την παροχή αερίου, μετά από αλλαγή όρων της Gazprom, σύμφωνα με το Reuters.

Στο μεταξύ, οι ροές στον κεντρικό αγωγό πρόκειται να σταματήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με την Gasum, τη φινλανδική εταιρεία εισαγωγής. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας,  καθώς το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια παρά για θέρμανση όπως σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο», δήλωσε η φινλανδική εταιρεία. «Η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector».

Ο αγωγός από τη Ρωσία αντιπροσώπευε πρόσφατα περίπου το 66% έως 75% των προμηθειών της Φινλανδίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here