Γράφει η «ξενοδόχος»

Ένα project άκρως φιλόδοξο σε έκταση πάνω από 6.000 στρέμματα που βρίσκεται στη Σαρωνίδα σε ιδιοκτησίες του οικοδομικού συνεταιρισμού ‘’Η Υγεία’’ αλλά και όμορες και μπορεί να φτάσει τα …750 εκατ. ευρώ με την στήριξη και ξένων κεφαλαίων.

Ο λόγος για την επένδυση που προωθεί η Vita Development και πρόκειται να περάσει σύντομα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, όπως έγινε γνωστό το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την αγορά πάντως του εγχώριου real estate να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος κοντά στην Αθήνα και για τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν σε όλα τα επίπεδα.

Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει εκτός από τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων και του συγκροτήματος κατοικιών, κι ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, το οποίο, όπως αναφέρεται θα είναι και το μεγαλύτερο στην Αττική.

  • Με το δεδομένο ότι στις εκτάσεις των 6.000 στρεμμάτων προβλέπεται η δημιουργία μιας μικρής πόλης, το project περιλαμβάνει ακόμη δύο σχολεία κι ένα νοσοκομείο, ενώ δίνει έμφαση και στο περιβαλλοντικό στοιχείο με την αναδάσωση περίπου της μισής έκτασης.

H Vita Development που έχει παρουσία στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, έχοντας ‘’τρέξει’’ παράλληλα, στο ξεκίνημα των αδειοδοτήσεων- συγκέντρωσης των ακινήτων και την τουριστική επένδυση στη Μύκονο που σήμερα προωθούν οι Άραβες της AGC (σ.σ. οι τελευταίοι γνωστοί από την επένδυσή τους στον Αστέρα Βουλιαγμένης) έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την χρηματοδότηση του mega project, τα οποία, εφόσον λάβει το ‘’πράσινο φώς’’ για την ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων θα ενισχυθούν περαιτέρω. Η πολεοδόμηση της έκτασης θα γίνει με Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης, για το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, αφού υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις απ’ τις συναρμόδιες Αρχές των υπουργείων.

 

Το ερώτημα ωστόσο- εύλογο από την εγχώρια αγορά real estate- είναι πόσο εύκολο είναι να λάβει σάρκα και οστά ένα τόσο μεγαλεπήβολο project με την προσθήκη και γηπέδου γκόλφ τόσο κοντά στην Αθήνα, όταν είναι γνωστές οι δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα και πολύ περισσότερο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για πολύ πιο ‘’έτοιμες’’ (στη θεωρία) και κατά πολύ μικρότερες επενδύσεις.