Τα σχέδια του για να αποχωρήσει από τη θέση του διοικητή της Γερμανική Κεντρικής Τράπεζας, της Bundesbank, μέχρι το τέλος του έτους, αποκάλυψε ο Jens Weidmann, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Προφανώς θα αποχωρήσει και από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

O αντικαταστάτης του θα προταθεί από την νέα Γερμανική κυβέρνηση ωστόσο η διαδικασία επιλογής είναι ανεξάρτητη από πολιτικές ισορροπίες και τελικά εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της Christine Lagarde.

Ο Jens Weidmann είναι επικεφαλής της Bundesbank από τον Μάιο του 2011 και είναι γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και εναντίον των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν διαδοχικά ο Mario Draghi και κατόπιν η Christine Lagarde στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • «Πίσω από την απόφαση του Βάιντμαν είναι πιθανό να υπάρχει μια απογοήτευση για την μακροπρόθεσμη απώλεια επιρροής στη διοίκηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, κατά τη γνώμη του, αναπτύσσεται σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H εφημερίδα προσθέτει  ότι

  • «…και στο παρελθόν, ο Βάιντμαν έδειξε ξεκάθαρα ότι ο ακτιβισμός που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κλιματική πολιτική, για παράδειγμα, πηγαίνει πολύ μακριά για ένα ίδρυμα του οποίου η κύρια εντολή είναι να εξασφαλίζει την αξία του χρήματος»

Ακόμη και στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του ο Γερμανός κεντρικός Τραπεζίτης δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την διοίκηση της ΕΚΤ για τους πληθωριστικούς κινδύνους:

  • Θα είναι πολύ κρίσιμο να μην κοιτάξουμε μονομερώς τους αποπληθωριστικούς κινδύνους αλλά να μην ξεχάσουμε και τους πληθωριστικούς κινδύνους επίσης”

To μήνυμα αποχώρησης του Jens Weidmann:

  • «Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν τιμή για εμένα να εκπροσωπώ την Bundesbank ως θεσμικό όργανο και μαζί με όλους εσάς να διαμορφώνω τις θέσεις της Τράπεζας μαζί σας, προς όφελος ενός σταθερού νομίσματος, ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Δεν γνωρίζω κανένα άλλο ίδρυμα όπου τόση εξειδίκευση να ανταποκρίνεται σε τόση δέσμευση για τα πολλαπλά σημαντικά δημόσια καθήκοντα.
  • Αυτό καθιστά την απόφαση να ζητήσω από τον Πρόεδρο την απελευθέρωσή μου στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ακόμη πιο δύσκολη. Αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 10 χρόνια είναι ένα καλό μέτρο χρόνου για μια νέα σελίδα – για την Bundesbank, αλλά και για μένα προσωπικά.».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here