Αν αυτή η δυνατότητα υπήρχε από πριν, η SVB δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Η Fed έκανε από τη νύχτα της Κυριακής, το πρώτο βήμα προς την παροχή ικανής ρευστότητας στις τράπεζες και θα τις δανείζει με εγγύηση ομόλογα στο 100% της αξίας τους, χωρίς κούρεμα.

Η SVB είχε μεγάλη ρευστότητα και είχε τοποθετήσει το 56% των καταθέσεων των πελατών δηλαδή περίπου 98 δισ. δολάρια σε ομόλογα. Με τις αυξήσεις των επιτοκίων τα ομόλογα έχασαν αξία στη δευτερογενή αγορά και η τράπεζα που χρειαζόταν άμεσα ρευστότητα υποχρεώθηκε να πουλήσει με ζημιά ομόλογα 21 δισ. δολαρίων.

Τώρα η Fed παίρνει το πρώτο μέτρο που είναι αντίθετο με την πολιτική της για άντληση της ρευστότητα από την αγορά, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό. Αλλά αυτή η πολιτική της ραγδαίας αύξησης επιτοκίων έχει ήδη τα πρώτα θύματα. Δύο τράπεζες κατέρρευσαν η SVB και η Signature, ενώ η First Republic παρόλο που έχει εξασφαλίσει ρευστό και στήριξη από τη JP Morgan απειλείται. Έτσι η Fed  παρουσίασε την Κυριακή ένα νέο πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους.

Το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (BTFP) θα προσφέρει δάνεια με διάρκεια έως και ένα έτος σε τράπεζες, ταμιευτήρια, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα ιδρύματα καταθέσεων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι τα αποδεκτά ομόλογα για εγγύηση δανείου θα αποτιμώνται στο “par”, που σημαίνει ότι η τράπεζα θα μπορεί να δανείζεται στο σύνολο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που καταθέτει ως εγγύηση.

Οι ίδιοι όροι θα είναι επίσης διαθέσιμοι για δάνεια που λαμβάνονται από το «παράθυρο έκπτωσης» της Fed, την παραδοσιακή της διευκόλυνση ως δανειστή τελευταίας ανάγκης. Συνήθως, τα ποσά των δανείων διέπονταν από την αγοραία αξία της ενεχυριασμένης εξασφάλισης.

«Αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν πιθανές εκροές καταθέσεων χωρίς να «γραφτούν» απώλειες σε υποτιμημένους τίτλους, σχολίασε η Goldman Sachs μετά την ανακοίνωση της Fed.

Στο πλαίσιο της νέας διευκόλυνσης θα είναι διαθέσιμα δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους. Οι δανειολήπτες μπορούν να προπληρώσουν τα δάνεια χωρίς πρόστιμο. Προκαταβολές μπορούν να γίνουν έως τις 11 Μαρτίου 2024.

Τα επιτόκια θα είναι το επιτόκιο ανταλλαγής δεικτών (OIS) ενός έτους συν 10 μονάδες βάσης και θα καθορίζονται για τη διάρκεια της προκαταβολής την ημέρα που γίνεται η προκαταβολή. Το ίδιο το επιτόκιο OIS μειώθηκε σε 4,9% από 5,6% πριν.

Οι εγγυήσεις σε δάνεια που ανέλαβαν οι 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed θα αντισταθμιστούν με 25 δισ. δολάρια από το Ταμείο Σταθεροποίησης Χρηματιστηρίου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Fed είπε ότι δεν αναμένει να αξιοποιήσει αυτά τα κεφάλαια (καθώς μπορεί να δεσμεύσει το σύνολο των δεσμευμένων εγγυήσεων σε περίπτωση αποτυχίας αποπληρωμής).

«Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις σχετικά με την αποτυχία της Silicon Valley Bank να αντλήσει κεφάλαια την περασμένη εβδομάδα ήταν ο αντίκτυπος της σωρευτικής αύξησης των επιτοκίων τον περασμένο χρόνο στα χαρτοφυλάκια τίτλων τους», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Jefferies μετά τη δημοσίευση των λεπτομερειών.

«Επειδή η ενεχυριασμένη εξασφάλιση θα αποτιμηθεί στο άρτιο, αυτή η νέα διευκόλυνση θα εξασφαλίσει ότι άλλες τράπεζες με παρόμοια απομειωμένα χαρτοφυλάκια λόγω διακράτησης έως τη λήξη, θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν εύκολα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα, αντί να πρέπει να γράψουν σημαντικές απώλειες».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here