Ο αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Federal Reserve, Richard Clarida, φρόντισε χθες να υπενθυμίσει ότι η οικονομία δεν είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της χωρίς τις αγορές ομολόγων και χρεογράφων ύψους 120 δισ δολαρίων τον μήνα.

  • FED Vice PresidentRichard Clarida,
  • Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει “ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο” ώστε η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περιστολή των αγορών ομολόγων

Η Αμερικανική Fed αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισ. δολαρίων και άλλα χρεόγραφα αξίας 40 δισ. δολαρίων ανά μήνα, ενώ διατηρεί τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι δεν θα ξεκινήσει την περιστολή των αγορών μέχρι να έχει σημειωθεί “ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος” προς τον διπλό στόχο της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού 2% σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο Clarida επισήμανε εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell θα προειδοποιήσει εκ των προτέρων “πριν αρχίσουμε να περιμένουμε την περιστολή των αγορών”.

Ο αξιωματούχος της Fed επανέλαβε εξάλλου ότι το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού αναμένεται να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο – άποψη που έχουν εκφράσει και άλλα στελέχη της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησε πάντως ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι πιέσεις στις τιμές να οδηγήσουν σε ανοδική τροχιά τις πληθωριστικές προσδοκίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here