Του Βάιου Κρόκου
Παρελθόν θα αποτελέσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες, οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις από πολλαπλούς φορείς (Υπουργεία, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, δασαρχεία κλπ) για επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επίτευξη των στόχων για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο ΔΑΠΕΕΠ μετατρέπεται σε υπηρεσία «μιας στάσης» για την εξυπηρέτηση των επενδυτών στις ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΝ στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι νέες ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ. Στις σχετικές διατάξεις:
– Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%.
– Ανοίγει ο δρόμος για πολύ μεγάλα έργα, ισχύος πάνω από 250 MW, τα οποία θα προχωρούν με διαδικασία έγκρισης από την γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.
– Δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης υλοποίησης έργων ΑΠΕ χωρίς την αναγκαιότητα επιλογής τους μέσω δημοπρασιών της ΡΑΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.
Από την πλευρά του, o διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης) κ. Γιάννης Γιαρέντης επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τους στόχους της παραπάνω αλλαγής, δηλαδή την διεκπεραίωση για λογαριασμό των επενδυτών του συνόλου των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση και λειτουργία μιας μονάδας ΑΠΕ μετά τη λήψη της άδειας παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Να πιάσει τους στόχους θέλει το ΥΠΕΝ
Το φιλόδοξο στόχο ώστε το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας να ανέλθει στο 35% έναντι 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί θέλει να πιάσει το ΥΠΕΝ. Ωστόσο, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα οριστικοποιηθεί επισήμως ως το τέλος του έτους.
Σε αυτό εντάσσεται και η διάταξη για τα μεγάλα έργα άνω των 250 MW καθώς όπως εκτιμά το ΥΠΕΝ για να πιαστούν οι στόχοι του 2030 απαιτείται πληθώρα νέων μεγάλων έργων.
Πρόσφατα ο Υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, και για έντονο ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς των ΑΠΕ, όπως στα θαλάσσια αιολικά πάρκα που ενδιαφέρεται η νορβηγική Equinor και μια αμερικάνικη εταιρεία. Παράλληλα το ΥΠΕΝ δρομολογεί διαδικασίες ώστε να διευκολυνθούν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.