Πρόσφατα, η κυβέρνηση έκανε δύο ζωτικής σημασίας κινήσεις για να αποκτήσει το ΕΣΥ σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Όμως, έχει υποπέσει σε τραγικά λάθη στις προδιαγραφές και στο σχεδιασμό, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος δικαστικών προσφυγών και να χαθεί άλλη μία ευκαιρία.

Σήμερα, θα αναφερθώ μόνο στην πρώτη κίνηση, ενώ όσον αφορά τη δεύτερη το ρεπορτάζ συνεχίζεται και θα επανέλθω σε άλλο μου σημείωμα τις επόμενες μέρες (αφορά στην προμήθεια 19 αξονικών τομογράφων με τμηματική εξόφληση στη διάρκεια 5 ετών).

Η πρώτη λοιπόν και πιο σημαντική περιλαμβάνει την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού ύψους περίπου 33,9 εκατ. ευρώ με κοινοτικά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχτηκε στις 2-5-2018 και η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 29 του μηνός.

Πρόσφατα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα social media πανηγύρισε, λέγοντας ότι “θα αγοραστεί εξοπλισμός με 40 εκατ., που με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα χρειάζονταν 70 εκατ.” ! Το δικό μου σχόλιο είναι ότι πρόκειται για… fake news!

Το «μαγείρεμα» των τεχνικών προδιαγραφών, που έχει πέσει είναι τόσο μεγάλο, που θα έχει ως αποτέλεσμα – αν τελικά προχωρήσει ο διαγωνισμός μετά από μήνες προσφυγών – να αγοραστεί εξοπλισμός μέτριων δυνατοτήτων σε υψηλή τιμή. Και αυτό έχει συμβεί και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις… Όμως, φθάνει, όχι άλλο σανό!

Για πρώτη φορά

Ακόμη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά σε διαγωνισμό αυτού του είδους, θα αξιολογηθούν πρώτα οι οικονομικές προσφορές και στη συνέχεια θα εξεταστεί αν πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές! Δηλαδή, πρώτα θα αναδειχθεί ο μειοδότης και στη συνέχεια θα εξεταστεί αν αυτός πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές.

Εκ πρώτης όψεως, η νέα αυτή ρύθμιση είναι δυνατόν να επιταχύνει τις διαδικασίες. Όμως, αφήνει το περιθώριο στη διοίκηση να βρει τρόπο και έντεχνα να απορρίψει το μειοδότη, αν αυτός δεν είναι της αρεσκείας της…

Υπάρχει και άλλος λόγος, που είναι προβληματική. Ενώ στην παραδοσιακή ρύθμιση με την αξιολόγηση πρώτα των τεχνικών προδιαγραφών μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες να αμφισβητήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές όλων, με τη νέα ρύθμιση μόνο η δεύτερη εταιρεία σε οικονομική προσφορά θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο μειοδότης πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές!

Βροχή οι καταγγελίες

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στη δημόσια διαβούλευση έπεσαν βροχή οι καταγγελίες για φωτογραφικές προδιαγραφές (δείτε το ρεπορτάζ εδώ- https://tinyurl.com/y9z8dbsc ) χωρίς αυτές να αλλάξουν ουσιαστικά στην πορεία, τότε το νέο σχήμα γίνεται ακόμη πιο προβληματικό.

Θυμίζω ότι στη διαβούλευση πολλές εταιρείες κατήγγειλαν φωτογραφικές προδιαγραφές σε μία σειρά μηχανημάτων (αναισθησιολογικά, ενδοσκοπικά, μαγνητικοί τομογράφοι κλπ).

 

Περισσότερα στο Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here