1+1 σήμερα, για την εξέλιξη ενός από τα μεγάλα deals, που συναπαρτίζουν το μεγαλύτερο project της μεταπολίτευσης.
     Ο λόγος για το Ελληνικό, καθώς για μεθαύριο Παρασκευή είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με τους δύο διεκδικητές να κλείνουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες, πριν τον “πόλεμο” με…λάφυρο μία επένδυση το ύψος της οποίας υπολογίζεται πως θα φτάσει το 1 δισ.
      Μονομάχοι ως γνωστόν, από τη μία πλευρά η Hard Rock (που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει στην υπογραφή MoU με την Intrakat των Σουρέτη-Κούτρα)και από την άλλη η Μοhegan Gaming Entertainment με σύμμαχο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
     Τα προγνωστικά, ενώ αρχικά έδιναν το δεύτερο σχήμα ως αουτσάιντερ τις τελευταίες ημέρες οι συσχετισμοί δυνάμεων παραπέμπουν σε ντέρμπυ, με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από ένα μήνα. Οσον αφορά στην διαγωνιστική διαδικασία οι τελευταίες πληροφορίες βεβαιώνουν πως την Παρασκευή κληρώνει και ότι δεν πρόκειται να δοθεί η παραμικρή περίπτωση.
Το “Β” θεωρεί ότι και οι δύο όμιλοι έχουν πολλά να συνεισφέρουν στην Ελληνική Οικονομία όποιος κι αν κερδίσει θα φέρει χρήμα, τεχνογνωσία και νέα δυναμική στην αναδυόμενη ελληνική αγορά. Ένας άψογος διαγωνισμός χωρίς παρατράγουδα μόνον κέρδος κρύβει για την Ελλάδα…
Ο Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι οι επικεφαλής των δύο ομίλων, με τους οποίους συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τον διαβεβαίωσαν εκ νέου ότι θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό. Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι κάθε πρόταση που θα υποβληθεί κοστίζει στους ενδιαφερομένους από 3 έως 4 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης, παρότι θα ήθελε περισσότερους ενδιαφερόμενους, δεν θεωρεί πιθανή τρίτη υποψηφιότητα με βάση την κινητικότητα που έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα.
     Για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον το σχήμα αναδειχθεί νικητής, τα οφέλη  θα είναι πολλαπλά.
     Κατ’ αρχάς θα εξασφαλίσει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, καθώς εκτιμάται ότι η θυγατρική ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την κατασκευή των κτιριακών και λοιπών υποδομών.
      Ακόμα πιο σημαντικό όμως κρίνεται το αντικείμενο της παραχώρησης, καθώς θα εξασφαλιστούν σημαντικά έσοδα σε σταθερή βάση για 30 χρόνια.
     Εν ολίγοις, η σχετική κίνηση εξυπηρετεί απολύτως τη στρατηγική στόχευση της διοίκησης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για σταδιακή απεξάρτηση από την κυκλικότητα του κλάδου των κατασκευών και την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των συμβάσεων παραχώρησης και των έργων ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται σταθερή ροή εσόδων για σειρά ετών, διευκολύνοντας και τη μελλοντική «ορατότητα» των εσόδων του ομίλου.
    Σημαντικά, όμως, θα είναι τα οφέλη και για το Δημόσιο, καθώς η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία,που σημαίνει ότι ανάλογα με το ποσοστό, που θα έχει τελικά στην κοινοπραξία (μεταξύ 35% έως 40% ) θα εισφέρει τους ανάλογους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ ετήσιες θα είναι και οι εισφορές κάθε είδους προς τα δημόσια ταμεία,σε αντίθεση με την Hard Rock που έχει την έδρα της εκτός Ελλάδος.
 Παράλληλα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει για να μείνει στο έργο ενώ η ανταγωνίστρια, κρίνοντας από την παρουσία της στην κυπριακή αγορά, λειτουργεί κυρίως σαν αγοραστής και εν συνεχεία σαν μεταπωλητής.
     Σε κάθε περίπτωση και τα δύο σχήματα προσέρχονται αποφασισμένα να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο προβάδισμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here