Τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ αναγνωρίζονται από την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα ως ένας καταξιωμένος θεσμός ετήσιας αξιολόγησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών. Πρωτοπόρος στην έγκυρη και εις βάθος ενημέρωση στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό γίγνεσθαι, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ καινοτόμησε το 2003 εισάγοντας τη διοργάνωση των συγκεκριμένων βραβείων στη χρηματιστηριακή αγορά.

H Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις έλαβε τον λόγο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και παρέθεσε στοιχεία για τον “δημογραφικό χειμώνα στην Ελλάδα” όπως ανέφερε, προβάλλοντας το μεγάλο ερευνητικό spectrum που διαθέτει η εταιρεία στα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Στη συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση της έρευνας “Τι λένε ότι πιστεύουν οι Έλληνες”, που περιέχει μια σειρά ερωτήσεων για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Στην ερώτηση “Ποιες θεωρούν τις 2 μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον τους” οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ως πρώτη την οικονομική κατάσταση και την  αβεβαιότητα , μάλιστα σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του 2019.

Ως δεύτερη απειλή ανέφεραν το δημογραφικό ενώ φαινόμενα όπως η πανδημία ή οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι στους ουραγούς. “Υπάρχει ένας υπολανθάνων παροντισμός. Δεν σκεφτόμαστε το παρελθόν στις απαντήσεις μας. Στο δημογραφικό εμβαθύναμε με ερωτήσεις. Στην ερώτηση ‘Πόσα παιδιά έχετε οι συμμετέχοντες απαντούν 1,4 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Πλέον είμαστε κοντά στο 1,3. Ενώ στην ερώτηση ‘Πόσα θα θέλατε’ μας απάντησαν 2,6 παιδιά, ήτοι ένα παιδί παραπάνω από αυτό που έχουν. στην ερώτηση γιατί δεν το κάνουν. αυτό το ένα παιδί, η πλειοψηφία απάντησε ‘λόγω οικονομικής δυσκολίας και ανασφάλειας΄ αλλά και ΄λόγω έλλειψης υποδομών'” ανέφερε μεταξύ άλλων η Δρ. Μακαντάση.

Όσον αφορά στη σύνθεση του πληθυσμού  παρατηρείται ότι οι γεννήσεις υπερτερούν των θανάτων μόνο στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Οι υπόλοιπες περιφέρειες έχουν απωλέσει πληθυσμό.

“Μειωνόμαστε και γερνάμε. Ένας στους πέντε αυτή τη στιγμή είναι άνω των 60 ετών. το 50% του πληθυσμού ζει στο 4% της επιφάνειας της χώρας. Στην Αθήνα ζούμε οι περισσότεροι. Η αστικοποίηση δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ελλάδα. Άνω του 50% παγκοσμίως ζουν στις πόλεις και το 2050 υπολογίζεται ότι το 70% ζουν στις πόλεις”, είπε η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, παραθέτοντας περαιτέρω στοιχεία.

Kαι συνέχισε:

Στο καλό σενάριο το έτος 2050 θα είμαστε 10 εκατ. οι Έλληνες. Για να είμαστε 10 εκατ. θα πρέπει να ενσωματώσουμε 750.000 μετανάστες, όχι μόνο αλλοδαπούς αλλά κι εκείνους του Έλληνες που έφυγαν από την χώρα το 2008-2016 (427.000 Έλληνες νέοι και μορφωμένοι). Πρέπει κάθε χρόνο συνεπώς να ενσωματώνουμε 30.000 μετανάστες”.

“Ο πραγματικά οικονομικά ενεργός πληθυσμός αναμένεται να είναι περί τα 3 με 3,7 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε προτελευταίοι στην αγορά εργασίας των γυναικών”.

Στο ζήτημα δεξιοτήτων ουραγοί μαζί με την Ισπανία στον σχετικό ευρωπαϊκό δείκτη.

Τέλος από το 1960 παρατηρούμε μια απρόσκοπτη μείωση γεννήσεων. Από το 1987 έχουμε πέσει κάτω από τα 1,5 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός μιας χώρας θα μειωθεί στα 65 χρόνια από σήμερα. Εμείς για πολλά χρόνια είμαστε κάτω από το 1,3.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι