Η Ευρώπη θα αλλάξει στάση αμέσως μετά τις εκλογές

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Aυτή η διαδικασία αξιολόγησης από την Τρόικα είναι ίσως η ευκολότερη στη θητεία του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού της χώρας. Ουδείς από τους εκπροσώπους των δανειστών που ήρθαν από χθες στην Αθήνα, έχει διάθεση ή πρόθεση να ανακατέψει την προεκλογική τράπουλα της Ελληνικής κυβέρνησης.

Γι’ αυτό άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ταυτόχρονα είναι και μέλη του EuroWorking Group, κράτησαν προσεκτικά σημειώσεις στα λόγια και στα κείμενα του κ. Χουλιαράκη με σκοπό να ενημερώσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες και μέσω αυτών τους επικεφαλής της Τρόικας που ήρθαν στην Αθήνα .

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών έχουν ημερολόγια στο γραφείο τους.

Γνωρίζουν καλά ότι μετά τις Ευρωεκλογές το κλίμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη θα είναι εντελώς διαφορετικό από το καθεστώς σιωπής και ανοχής που επικρατεί σήμερα προεκλογικά.
Ακόμη και στο θέμα της μερικής προεξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ για το οποίο η Ελλάδα έχει απόλυτο δίκαιο αλλά ορισμένες χώρες θέλουν να το κρατήσουν ως διαπραγματευτικό μοχλό πίεσης, για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε μια οικονομία που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το βάλτο, οι εξελίξεις θα είναι πολλές και ενδεχομένως διαφορετικής κατεύθυνσης, μετά την ευρωκάλπη

Το μη αρνητικό κλίμα που περιγράφει η κυβέρνηση, για το επόμενο Eurogroup της 16 Μαίου, οφείλεται στο γεγονός ότι η γραφειοκρατική διαδικασία στον ESM, για την τελική αποπληρωμή των 3,7 δις Ευρώ του ΔΝΤ, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί αρκετές φορές, μετά τις κάλπες της 26ης Μαΐου υπό το φως των νέων εξελίξεων και των νέων ισορροπιών που θα έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here