Τα βασικά στοιχεία για τη δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά το β’ εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλέξει μόνο εμβόλια mRNA και μόνο όσα εξ αυτών παράγονται εντός των συνόρων της Ε.Ε.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Oυσιαστικά,στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών, το μοναδικό εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη θα είναι αυτό της Biontech/Pfizer, καθώς το δεύτερο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA, αυτό της Moderna, δεν παράγεται στην Ευρώπη.
Ο λόγος για τον οποίο προκρίνεται η σύγχρονη τεχνολογία mRNA για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων στη δεύτερη φάση είναι ότι θεωρείται πως παρέχουν καλύτερη προστασία έναντι όλων των μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά την AstraZeneca και τις ασυνέπειες που έδειξε η εταιρεία στην εκτέλεση του συμβολαίου της με την Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς δεν απέκλεισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας από την Κομισιόν, τόνισε όμως ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να προχωρήσει κανονικά ο εμβολιασμός, με την παράδοση όλων των εμβολίων της AstraZeneca που προβλέπονται από τη σύμβαση και όχι να ανοίξει μια διαδικασία ενώπιον δικαστηρίων που μπορεί να κρατήσει τρία ή τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, συμφωνία με την Biontech/Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Ειδικότερα, αισιόδοξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει επαρκείς δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ήδη από τον Ιούλιο παρουσιάσθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μέχρι σήμερα, ο στόχος που είχε ορισθεί από την Ένωση για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ήταν το τέλος του καλοκαιριού.
Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει τις επόμενες ημέρες συμφωνία προμήθειας εμβολίων που προβλέπει την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer-BioNTech.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι ενέκρινε την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της μονάδας παραγωγής του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech στην Πουρς του Βελγίου, ενώ γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής στην μονάδα της Moderna στην Ισπανία.
Η έγκριση αναμένεται να έχει «σημαντική επίδραση στην τροφοδοσία του Comirnaty, του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο EMA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here