Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ και η επικεφαλής του ESM για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ανάλυση της αγοράς Νικoλέτα Μάσερ, σε άρθρο τους στο blog του ESΜ  καταγράφουν με σαφήνεια τις μεγάλες προκλήσεις με τον τίτλο «Μία ισχυρότερη τραπεζική ένωση για μία ισχυρότερη ανάκαμψη».

Τα στελέχη του ESM αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλέστερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, αλλά επισημαίνουν ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμησή τους δείχνει ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι αξιωματούχοι του ESM προειδοποιούν ότι η COVID-19 έχει την προοπτική να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού των τραπεζών και να εξασθενήσει όλο τον τομέα μακροπρόθεσμα, εμποδίζοντας τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν, πιεζόμενες περαιτέρω από τα χαμηλά επιτόκια,

  • «οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά στρατηγικά διλήμματα μεταξύ μίας μείωσης της οργανικής ανάπτυξης, του ριζικού μετασχηματισμού και της εξόδου από την αγορά».

Μία πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά τραπεζικών υπηρεσιών με πλήρως εναρμονισμένους κανόνες, με καλά χρηματοδοτημένα συστήματα συντεταγμένης εξυγίανσης, περιλαμβανομένου ενός ισχυρού διχτυού ασφαλείας για τους καταθέτες και ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης – είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα υγιή και ασφαλή τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης και ακόμη περισσότερο για να καθοδηγήσει αυτός την Ευρωζώνη έξω από την πανδημία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ESM.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here