Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωπαϊκές εκλογές ήταν η υψηλότερη από το 1979. Οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επέλεξαν τους καλύτερους εκπροσώπους τους για τον επόμενο δύσκολο κύκλο της ζώνης του Ευρώ.

Από τις 581 θέσεις βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνον οι 100-120 ανήκουν σε ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις κι εξαιτίας της ιδιαίτερης (προσωρινής;) συμμετοχής του νέου ευρωφοβικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ευρωβουλευτών θέλει μια καλύτερη ισχυρότερη Ευρώπη με βαθύτερες σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Από αύριο κιόλας ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων αλλά και των κυβερνήσεων για τις προτάσεις των νέων προσώπων που θα διοικήσουν τους μεγάλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup.

  • H Ευρώπη βγαίνει μέσα από την σοβαρότερη κρίση της ιστορίας του καπιταλισμού, ενωμένη και ισχυρή.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει, με 179 έδρες (είχε 216), η πρώτη πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (S7D), εξακολουθούν να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 150 έδρες (είχαν 185). Οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου, χάνουν την δυνατότητά τους να συγκροτήσουν μόνες τους μία πλειοψηφία για την ψήφιση των νομοθετικών κειμένων. Τέλος εποχής!

Οι Οικολόγοι, εξασφαλίζουν 70 έδρες (από 52) , χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα στην Γερμανία και την Γαλλία. Οι Φιλελεύθεροι του Alde, στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, εξασφαλίζουν 107 έδρες, έναντι 69 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Για την Ελλάδα, δυστυχώς το θέμα Ευρώπη δεν ήταν κυρίαρχο σ’ αυτές τις εκλογές.

Οι πολίτες έδωσαν μια πολιτική απάντηση με σαφέστατο περιεχόμενο.

Το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη προεκλογική περίοδο  για τις βουλευτικές εκλογές.

Θα ήταν καλό, αυτή τη φορά να συζητήσουμε πολιτικά για το μέλλον της χώρας μέσα στην νέα Ευρώπη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here