Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τα Τ.Ε.Α. οι μεταρρυθμίσεις και η Τεχνική Βοήθεια της Ε.Ι.Ο.P.Α. απασχόλησαν το δεύτερο Panel του 3ου συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Οι ομιλητές μίλησαν επίσης για την ευρωπαϊκή εμπειρία και τα επόμενα βήματα της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Ο CEO της Δύναμις Ασφαλιστική και γενικός γραμματέας της ΕΛΕΤΕΑ κ. Ιωάννης Τζανάκος, είπε ότι αλλάζει η αγορά στην ΕΕ και φαίνεται ότι προωθείται μία ενιαία αγορά κεφαλαίων σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και της φορητότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκο θα δούμε αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου της EIOPA, ενώ το νέο πλαίσιο θα ωφελήσει τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση και τους Ευρωπαίους καταναλωτές
Η προϊσταμένη του τμήματος Διεθνούς Παρακολούθησης της Επαγγελματικής Ασφάλισης κα Βασιλική Μαμμωνά, στάθηκε στη συμβολή της EIOPA και ντου ΟΟΔΣΑ στα πρότυπα που θέτουν για τα ΤΕΑ.
Η κα Μαρία Μαργαριτσανάκη από τη Διεύθυνση Φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μίλησε για τη διαρκή επικαιροποίηση του πλαισίου με βάση την εποπτική εμπειρία και την ελληνική ιδιαιτερότητα, ενώ είπε ότι όλες οι προτάσεις που γίνονται επιδιώκουν να μην γίνονται εκπτώσεις, παρόλο που λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη να μην αυξηθούν οι δαπάνες.
Ο σύμβουλος δημοσίων πολιτικών για υα συνταξιοδοτικά της AEIP κ. Χρίστος Λούβαρης Φασόης, είπε ότι τα ΤΕΑ έχουν επενδυτική διάσταση και διαδραματίζουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο.
Η γενική γραμματέας της Βελγικής Ομοσπονδίας Συνταξιοδοτικών Οργανισμών κα Αν Βερλίντεν, εξήγησε ότι στο Βέλγιο πρόσφατα προστέθηκε και 4ος πυλώνας στους τρεις υπάρχοντες. Προβλέπονται φορολογικά κίνητρα. Τα ταμεία στο Βέλγιο όπως είπε η κα Βερλίντεν, έχουν συνολικό αποθεματικό 100 δισ. ευρώ