Χωρίς φρένα η ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της Evergrande, στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ.
Ο άλλοτε πανίσχυρος κινεζικός όμιλος real estate, βρίσκεται ένα βήμα πριν κηρύξει και επίσημα πτώχευση, με το CNN να προειδοποιεί νωρίτερα για τον κίνδυνο διασποράς της κρίσης διεθνώς. Πρόκειται για τον εργοδότη 200.000 Κινέζων που με τη δραστηριότητα του επηρεάζει 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
  Πλέον το ερώτημα, για τις αγορές είναι εάν και πως θα μπορούσε να παρέμβει η κεντρική διοίκηση με ημέρα ορόσημο, την Πέμπτη.
  • Αυτό γιατί μεθαύριο,  ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. $ , πρώτη από μία σειρά ενεργειών προκειμένου να διασωθεί (εάν διασώζεται) η Evergrande.
   Θα μπορούσε να αποτελέσει την…κινεζική Lehman;
Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI έχασε χθες -1,62% με τις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κλειστές λόγω αργιών για τη Δευτέρα και την Τρίτη. Με απώλειες της τάξεως του -1,70% έκλεισαν ο S&P 500 και ο Stoxx 600 στην Ευρώπη, που παραμένουν πάντως κοντά στα ιστορικά υψηλά τους
  • Πάντως το Πεκίνο λειτουργεί εντελώς διαφορετικά απ’ ότι η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η εταιρεία βαρύνεται με συνολικό χρέος της τάξης των 300 δισ δολαρίων, την ώρα που η αγορά ακινήτων της Κίνας έχει αποδυναμωθεί ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο προκειμένου να “χαλιναγωγήσει” τις καλπάζουσες τιμές των ακινήτων.
Αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε μείωση των πωλήσεων κατοικιών των κατασκευαστών ακινήτων κατά +21% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα ακίνητα αντιστοιχούσαν στα 2/3 των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών της Κίνας το 2019.
Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν την συντονισμένη και απότομη “χαλιναγώγηση” των κατασκευαστών ακινήτων πριν από έναν χρόνο.
  • Η Goldman Sachs εκτίμησε τότε ότι η συνολική αξία των κινεζικών κατοικιών και των αποθεμάτων των κατασκευαστών είχε αγγίξει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έκθεση της Standard & Poors, προβλέπει ως πιθανή μια πτώχευση της Evergrande.
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά πως δεν προσφέρουν άμεση στήριξη στην εταιρεία ακινήτων οι κινεζικές αρχές.
  • H S&P ωστόσο προβλέπει ότι το Πεκίνο θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε τα προβλήματα της εταιρείας ακινήτων να μην μεταδοθούν στο τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας συστημικούς κινδύνους, όπως αυτούς που είδαμε με την κατάρρευση της Lehman.
Με άλλα λόγια, το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα προσπαθήσει, μέσα από την κρίση της Evergrande να στείλει μηνύματα «αποθέρμανσης» του τομέα real estate, όπου έχει δημιουργηθεί «φούσκα» και σπαταλώνται σημαντικοί πόροι της οικονομίας, αλλά θα χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της χώρας για να μην τεθεί σε κίνηση ένα επικίνδυνο ντόμινο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here