Εβδομάδα κρίσεως είναι αυτή που διανύουμε, με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (στο 4%), και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με το Eurogroup της Σόφιας.

Εβδομάδα στην οποία, κατά γενική εκτίμηση, θα κριθούν αρκετά που αφορούν στην «ελληνική υπόθεση», καθώς οι όποιες αποφάσεις-μέτρα ληφθούν θα αποτελέσουν βάση για την επίπονη συνέχεια προς τα επόμενα ορόσημα (προς την 20ή Αυγούστου).

Το διεθνές περιβάλλον είναι, λίγο έως πολύ, όπως μας συνηθίζει από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τα πάνω του και τα κάτω του: την Παρασκευή ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% στις 2.661,95 μονάδες, κοντά στη σημαντική περιοχή των 2.710 και με οριακά θετική απόδοση 0,21% σε εβδομαδιαία μέτρηση και οριακά αρνητική 0,44% από την αρχή του έτους και άνοδος 5,76% στα 16,88 για το CBOE VIX.

Σε αυτό το περιβάλλον, θα επιχειρήσουν αυτήν την εβδομάδα πωλητές και αγοραστές να αποτιμήσουν αφενός τα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και όσα θα ανακοινωθούν και διαδραματιστούν μέχρι και την Παρασκευή.

Με αυτά τα νεότερα (και) από την Ουάσιγκτον, οι traders μπήκαν στη «μάχη», μετά από ένα ανοδικό εξάρι σερί, που ανακόπηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και λόγω της λήξης της απλής σειράς του μηνός Απριλίου στα Παράγωγα.

Στις 844,70 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, με εβδομαδιαία άνοδο 4,16%, στις 972,46 ο Τραπεζικός Δείκτης με 15,34% και στις 2.180,26 ο FTSE-25, επίσης με άνοδο από τα επίπεδα των 2.701 μονάδων (της Παρασκευής 13 Απριλίου).

Στα 73,5 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, αυξημένος σημαντικά σε σχέση με των προηγούμενων 1-2 εβδομάδων (και λόγω εορτών Πάσχα), που σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε στην ενεργοποίηση «γρήγορου χρήματος», που κινήθηκε προεξοφλητικά με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Σε γενικές γραμμές, σε εβδομαδιαία πάντα προσέγγιση, η προσέγγιση της διακεκαυμένης ζώνης των 850-860, έστω και οριακά (ενδοσυνεδριακό υψηλό Πέμπτης στις 850,02 μονάδες), ανέδειξε εκείνες τις δυνάμεις των traders που ποντάρουν θετικά στις εξελίξεις που αφορούν στην «ελληνική υπόθεση».

Έφτασαν, αλλά δεν συνέχισαν πέραν των 850, αφήνοντας περιθώρια στους short να κλείσουν θέσεις και να μετακυλίσουν άλλες, χωρίς μεγάλες απώλειες και με πολύ σημαντική την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Η διόρθωση της Παρασκευής ήταν, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «επιτρεπόμενη» μέχρι τα όρια των 831 μονάδων. Τεχνικά, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη έως τις 831 μονάδες, αλλά σύμφωνα με τη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη (The Traders Diary), αρκετά είναι στα σημαντικά τεχνικά σημεία ενδιάμεσα και για τους άλλους δύο κύριους δείκτες.

Κλάδος-κλειδί είναι ο τραπεζικός, που σε μια ομολογουμένως θεαματική αντίδρασή του –ξαφνιάζοντας ακόμη και αισιόδοξους long παίκτες–, έδειξε ενδιαφέροντα στοιχεία. Προφανώς και τα ενθαρρυντικά νέα από τη Φραγκφούρτη για τα stress tests ήταν αυτά που πυροδότησαν την αντίδραση, ωστόσο η περιοχή της αντίστασης των 971 μονάδων στάθηκε αφετηρία για μερική ρευστοποίηση θέσεων/κλείδωμα διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, αφήνοντας περιθώρια για διόρθωση της τάξεως των 40 έως 70 μονάδων (από τις 971 μονάδες). Στις 972,46 θα φθάσει την Παρασκευή και αν επανέλθει άμεσα πάνω από τις 980 μονάδες, τότε οι long θα πρέπει να ετοιμάζονται για το… χιλιάρικο.

Το χαμηλό της Παρασκευής στις 950 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβεβαίωσής του, αλλά η τάση θα εξαρτηθεί και από την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Χρηματιστηριακός παράγοντας εκτιμούσε πως αν όντως επιβεβαιωθούν πληροφορίες για ένα ποσοστό πάνω από το 4% (για 4,4% αφαιρούμενου του κοινωνικού μερίσματος στο 3,5%), τότε ο κλάδος και το ΧΑ θα μπορούσαν να δοκιμάσουν υψηλότερα, αν όχι από Δευτέρα, πιθανότατα από Τρίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα υψηλό ποσοστό δίνει… άσσους στον Ευ. Τσακαλώτο ενόψει του σημαντικού Eurogroup στη Σόφια.

Μέσα στην εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθούν εκθέσεις/αναλύσεις ξένων οίκων υποστηρικτικές προς τον τραπεζικό κλάδο, με την BofA να δίνει μια «πρόγευση» την αμέσως επομένη των επαφών που είχαν οι Λ. Φραγκιαδάκης και Φ. Καραβίας με τους επιτελείς του SSM.

Με τον τραπεζικό κλάδο long σε εβδομαδιαία (15,34%) και μηνιαία (19,56%) μέτρηση, θετικά νέα/εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν «καύσιμο» για τους long. Επίσης, ενδεικτική είναι η εικόνα του 10ετούς, που μεσοβδόμαδα έκανε πράξεις και στα 3,998% για να διαμορφωθεί την Παρασκευή στα 4,031% (μείον 0,71%). Στόχος των long η κατάκτηση και υπέρβαση των 850-860 μονάδων. Εγχείρημα που για να ευοδωθεί, θα χρειαστεί βοήθειες και από τα blue chips.

Όσον αφορά στις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως από τα χαμηλά της Παρασκευής και της Δευτέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα το θετικό –εβδομαδιαίο– κλείσιμο αρκετών εξ αυτών.

Σε διάστημα εβδομάδας, σήμα long διαμορφώνεται για ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝΑ και FF Group.

Στα ενθαρρυντικά περιλαμβάνεται η επάνοδος των δύο ζευγών, ΟΤΕ-ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ-FF Group σε εβδομαδιαίο ανοδικό momentum, η άνοδος του δείκτη, με τη μετοχή-joker της Coca Cola στο μείον 6,73%, και η συντήρηση εφεδρειών σε δυνάμεις όπως ΓΕΚ/Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Grivalia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ