Η πιστοποίηση δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά ένας στρατηγικός άξονας που ενισχύει την αξιοπιστία και τη φήμη των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιητικών βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν νέες αγορές και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Οι διεθνείς εταίροι και πελάτες αναζητούν συνεργάτες που πληρούν αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, με έμφαση στις πιστοποιήσεις για όλους τους τομείς του ESG.
Δείτε τι αναφέρει η κα Ευδοκία Χρυσάγη, Sustainability Department-Greenhouse Gas Expert Management Systems & Products Certification Division, TÜV AUSTRIA Hellas
Ποια είναι τα πρότυπα για τα οποία εκδηλώνεται, στην παρούσα συγκυρία, η μεγαλύτερη ζήτηση;
Η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ζήτηση για πρότυπα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη μέτρηση και την επαλήθευση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Αυτό οφείλεται τόσο στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία (Εθνικός Κλιματικός Νόμος) όσο και στην αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση. Συγκεκριμένα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για πρότυπα που αφορούν τους δείκτες ESG (Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και Εταιρικής Διακυβέρνησης), τα οποία σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, τα πρότυπα –όπως το SA8000 που επικεντρώνεται στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα– αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ενώ και η ζήτηση για υπηρεσίες πιστοποίησης στον τομέα των τροφίμων παραμένει σταθερά υψηλή, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη δημόσια υγεία.
Πώς βλέπετε το μέλλον της πιστοποίησης και της διασφάλισης της ποιότητας;
Το μέλλον της πιστοποίησης και της διασφάλισης της ποιότητας διαφαίνεται εξαιρετικά σημαντικό και γεμάτο προοπτικές. Αυτές οι υπηρεσίες καθίστανται ολοένα και πιο αναγκαίες, καθώς διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Οι νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες καθιστούν την πιστοποίηση από τρίτους φορείς υποχρεωτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αξιόπιστες και διαπιστευμένες διαδικασίες ελέγχου. Η πιστοποίηση όχι μόνο διασφαλίζει τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις κανονιστικές απαιτήσεις, βοηθώντας τες να αποφεύγουν νομικές κυρώσεις και πρόστιμα, αλλά ενισχύει και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι καταναλωτές αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που επιλέγουν πληρούν αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.
Η πιστοποίηση λειτουργεί ως θεμέλιο για τη διατήρηση και την προαγωγή της ποιότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ενισχύει την υπευθυνότητα και προάγει τη διαφάνεια, οδηγώντας σε ένα μέλλον όπου η ποιότητα και η αξιοπιστία θα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Μιλήστε μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με την παροχή πιστοποιητικών με διεθνή αναγνώριση και προστιθέμενη αξία…
Η πιστοποίηση προσδίδει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία και τη φήμη τους τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η απόκτηση πιστοποιητικών με διεθνή αναγνώριση βοηθά στην εξάλειψη αμφιβολιών και αμφισβητήσεων σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρέχει επίσης ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς εξασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις πληρούν υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόσβασή τους σε διεθνείς αγορές και τη σύναψη διεθνών συνεργασιών.
Με την πιστοποίηση, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν νέους πελάτες και συνεργάτες, να επεκταθούν σε νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παροχή πιστοποιητικών με διεθνή αναγνώριση αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οδηγώντας τες στην αναγνώριση και την επιτυχία στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Αυτό καθιστά τις ελληνικές επιχειρήσεις πρωτοπόρες στην αγορά και τις εφοδιάζει με τα εφόδια για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες ενός παγκόσμιου κοινού.
Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποια τα προβλήματα που εντοπίζουν οι φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά;
Οι φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Από τη μία πλευρά, η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιμές και δημιουργεί προκλήσεις για την κερδοφορία των φορέων πιστοποίησης. Παρά την αυξανόμενη ζήτηση για πιστοποιήσεις, πολλές επιχειρήσεις διστάζουν να υιοθετήσουν νέα πρότυπα, λόγω του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητας των σχετικών διαδικασιών, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη της αγοράς πιστοποίησης. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι φορείς πιστοποίησης καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα, να καινοτομήσουν και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους, για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για πιστοποιήσεις προσφέρει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες. Η υιοθέτηση ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, σε συνδυασμό με την ανάγκη των επιχειρήσεων να εισέλθουν σε νέες αγορές, ενισχύει τη ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες πιστοποίησης. Παράλληλα, η αυξανόμενη πίεση για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών ωθεί τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν την περιβαλλοντική και κοινωνική τους υπευθυνότητα, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν την ανάγκη για πιστοποιήσεις όπως η Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριών. Αυτές οι τάσεις προσφέρουν στους φορείς πιστοποίησης την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Στην ΤΑΗ προσπαθούμε μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών πιστοποίησης να προσδώσουμε την προστιθέμενη αξία στο πελατολόγιό μας.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ Πιστοποίηση: Στρατηγικός άξονας για τη διασφάλιση της ποιότητας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας/Κυρέλα Πέτρου)