Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου
Εγκλωβισμένες σε μία αγορά περιορισμένης ρευστότητας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καλούνται να λάβουν μέτρα έναντι των κινδύνων που βρίσκονται αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια διατυπώνει η κα Ευγενία Καφφετζή Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Global Net Insurance Brokers, τονίζοντας ότι ο εξειδικευμένος μεσίτης ασφαλίσεων μπορεί να αναλύσει, να δώσει λύσεις και να θέσει δικλείδες ασφαλείας σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε μία επιχείρηση μετά από μία καταστροφή και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Τονίζει πως οι πιεστικές παρεμβάσεις των τραπεζών μέσω των captive σχημάτων που έχουν δημιουργήσει για την ασφάλιση των πελατών τους με την πρόφαση της κάλυψης των δανείων δημιουργούν αρκετά συχνά μια υπο- ασφαλισμένη επιχείρηση κάνοντας σαφές στο σημείο αυτό ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πρέπει να παίξει ρόλο παρέχοντας προς τον πελάτη την ενημέρωση για τις δυνατότητες που έχει να προστατεύσει την επιχείρηση του.
– Με τι κινδύνους βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις. Τι ρόλο παίζει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες και ποιος ο ρόλος των μεσιτών ασφαλίσεων;
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχονται αντιμέτωπες με το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον και την σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα , την άνοδο της εγκληματικότητας , αλλά και τα αυξημένα κρούσματα «απιστίας υπαλλήλων» .
Αντιλαμβάνεστε ότι για έναν επιχειρηματία που καλείται να διαχειριστεί μία επιχείρηση υπό αυτές τις συνθήκες σε μία αγορά με περιορισμένη ρευστότητα και καταναλωτές με μειωμένα εισοδήματα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Για αυτό και πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας πραγματικά “κομμένες και ραμμένες” στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Γιατί σκεφτείτε πόσο καθοριστική για την συνέχιση μίας επιχείρησης μπορεί να είναι μία πυρκαγιά ή μία ζημιά πχ στις σωληνώσεις, που θα δημιουργήσει κενό στην παραγωγή της για ένα χρονικό διάστημα. Ποιος θα αποκαταστήσει τις υλικές ζημιές; Ποιος θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος και πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Επανέρχομαι σε αυτό που σας προανέφερα, επειδή μιλάμε γενικά για επιχειρήσεις θέλω να καταστήσω σαφές ότι κάθε επιχείρηση ανάλογα με τα ιδιαίτερα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν και τον κλάδο που δραστηριοποιείται έχει ιδιαίτερες ανάγκες και διατρέχεται από διάφορους κινδύνους. Και αυτούς ένας εξειδικευμένος μεσίτης ασφαλίσεων όπως η εταιρία μας GlobalNet Insurance Brokers αναλαμβάνει να αναλύσει, να εξειδικεύσει και να “εξατομικεύσει”.
– Οι κίνδυνοι αυτοί διαφέρουν για τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα;
Σαφώς και διαφέρουν καθώς μιλάμε καταρχήν για διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο.Επίσης μιλάμε για διαφορετική κουλτούρα και ασφαλιστική συνείδηση . Στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν την ασφάλιση σαν ελαστική δαπάνη αλλά σαν ένα αναγκαίο έξοδο. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξ-ασφαλισμένες σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
– Η πρόσκαιρη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω ατυχήματος κρίνετε ότι είναι μεγαλύτερη απειλή από ένα χτύπημα στον κυβερνοχώρο;
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να συγκριθούν οι δύο κίνδυνοι που περιγράφετε. Κι αυτό γιατί εν προκειμένω εξαρτάται από την δραστηριότητα της επιχείρησης και το μέγεθος της ζημιάς που υφίσταται ο επιχειρηματίας σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις. Δηλαδή μπορεί από τη μία πλευρά η διακοπή εργασιών να είναι τόσο καθοριστική που να οδηγήσει και σε ζήτημα επιβίωσης της επιχείρησης. Ωστόσο από την άλλη έχουν υπάρξει και περιστατικά κρυπτογράφησης αρχείων εταιρειών που οδήγησαν εκ των πραγμάτων στη οριστική διακοπή εργασιών της εν λόγω επιχείρησης.
Επίσης εκεί έχουμε και άλλα ζητήματα όπως ενδεχόμενο πλήγμα στη φήμη μίας επιχείρησης, που δεν ξέρουμε σε τι βαθμό μπορούν επίσης να επηρεάσουν «εμπορικά / παραγωγικά » και οικονομικά έναν οργανισμό. Θα έλεγα ότι δεν είναι συγκρίσιμα. Και οι δύο κίνδυνοι πάντως μπορούν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης και αν δεν έχει υπάρξει η μέριμνα να καλυφθούν ασφαλιστικά.
– Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, πλέον και στην Ελλάδα. Το ότι δεν υπάρχει μοντέλο αντιμετώπισης στην χώρα μας, επιδεινώνει τον κίνδυνο;
Η επιστημονική κοινότητα κρούει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα & παρέμβαση και βεβαίως η μόλυνση του περιβάλλοντος στις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που με την πάροδο των ετών βλέπουμε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα πλέον και στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και στην Κρήτη και τα επακόλουθα που είχαν. Μετά από κάθε ζημιά ερχόμαστε να αντιληφθούμε ότι υπάρχει κενό ασφάλισης και συνείδησης και εν συνεχεία το ξεχνάμε μέχρι να σημειωθεί το επόμενο γεγονός. Σίγουρα εδώ χρειάζεται να υπάρξει και κρατική πρωτοβουλία με την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τους πολίτες για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα που θα προστατεύσουν την περιουσία τους.
– Είναι επαρκώς καλυμμένες οι επιχειρήσεις για τέτοιους κινδύνους, ποια τα κενά τους;
Οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν παραρτήματα στη χώρα μας, ναι. Γιατί για αυτές επικρατεί κουλτούρα της μητρικής αν και ο κίνδυνος των μεγάλων απαλλαγών που συνήθως έχουν τα Global Συμβόλαια πρέπει να συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του ρίσκου από το εν Ελλάδι management .
Σε πιο μικρά σχήματα και τις ελληνικές κυρίως επιχειρήσεις παρατηρούμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπασφάλιση ή και ολικό κενό ασφάλισης. Οι πιεστικές δε παρεμβάσεις των τραπεζών μέσω των captive σχημάτων που έχουν δημιουργήσει για την ασφάλιση των πελατών τους με την πρόφαση της κάλυψης των δανείων που έχουν, δημιουργούν αρκετά συχνά μια υπο- ασφαλισμένη επιχείρηση Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να μεταφέρει τη σωστή πληροφόρηση και να ενημερώσει τους επιχειρηματίες για τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν ώστε να είναι προστατευμένοι από την έλευση τόσο κλασσικών όσο και σύγχρονων κινδύνων.
Τι θα είχατε να προτείνετε;
Κάθε επιχείρηση είναι σημαντική γιατί πίσω από αυτήν βρίσκονται οι άνθρωποι που τη διοικούν, οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτήν και οι οικογένειες τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της απρόσκοπτης – όσο γίνεται – λειτουργίας τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και με tailor made ασφαλιστικά πλαίσια και προγράμματα . Περισσότερο παρά ποτέ λοιπόν κάθε επιχείρηση πρέπει να εμπιστευτεί ένα εξειδικευμένο συνεργάτη που θα κάνει μελέτη αναγκών και των ενδεχόμενων ρίσκων , θα προσμετρήσει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους και θα δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας γύρω από την επιχείρηση. Αυτό πρεσβεύουμε στη GlobalNet λειτουργώντας ουσιαστικά ως μεσίτες ασφαλίσεων και το ίδιο προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους επιλεγμένους μας συνεργάτες.