Στην 34η θέση του Δείκτη ελκυστικότητας της ΕΥ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI) κατατάσσεται η Ελλάδα, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο κατά μία θέση και αφού προηγουμένως είχε αναρριχηθεί κατά οκτώ θέσεις από την τελευταία θέση μεταξύ των 40 χωρών της κατάταξης.

Βάσει της έκθεσης, για τρίτη συνεχόμενη φορά η Κίνα κατακτά την πρώτη θέση του δείκτη ελκυστικότητας της ΕΥ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία ξεπερνούν την Ινδία, η οποία βρίσκεται, πλέον, στην τέταρτη, από τη δεύτερη, θέση.

Η 51η έκδοση του δείκτη αναδεικνύει σύμφωνα με την ΕΥ μία τάση ενίσχυσης του προστατευτισμού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ο στόχος της Ινδίας για την ηλιακή ενέργεια το 2022 φαίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξος, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί στους επενδυτές η ενδεχόμενη επιβολή δασμού 70% στους εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες και στις προσφορές χαμηλής ισχύος. Παράλληλα, τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 30% στις εισαγωγές ηλιακών φωτοβολταϊκών κυψελών και μονάδων. Ωστόσο, ο δείκτης επισημαίνει την ανθεκτικότητα της αγοράς των ΗΠΑ, η οποία αναρριχήθηκε από την τρίτη, στη δεύτερη θέση, καθώς οι δασμοί που επιβλήθηκαν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα έργα αιολικής ενέργειας δεν υπόκεινται στις περικοπές των επιδοτήσεων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη χώρα.

Βελτίωση κατάταξης για Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία και επανεμφάνιση της Ταϊβάν στον δείκτη

Παρά τη μεγάλη μείωση των επενδύσεων σε ΑΠΕ το 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε στην έβδομη, από τη δέκατη θέση της κατάταξης, καθώς η αγορά φαίνεται να προσαρμόζεται στον τερματισμό των επιδοτήσεων των φωτοβολταϊκών μονάδων, ενώ προχωρούν έργα αιολικής ενέργειας στην ξηρά και ο εκσυγχρονισμός παλαιότερων αιολικών πάρκων.

Η Ολλανδία, όπου καταγράφεται μεγάλη επέκταση των ΑΠΕ, αναρριχήθηκε από τη 15η στην 9η θέση της κατάταξης του δείκτη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι πρόσφατες προσφορές για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις και η αυξανόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 14% στη συνολική παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2020.

Η Ταϊβάν επανήλθε στην κατάταξη των 40 ελκυστικότερων αγορών για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, στην 31η θέση, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει την πυρηνική ενέργεια και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% έως το 2025, με ιδιαίτερη έμφαση στα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here