Το θετικό πρόσημο της εικόνας που διαμόρφωσαν οι θεσμοί από την επίσκεψή τoυς στην Αθήνα μεταφέρθηκε στο χθεσινό Euroworking Group. Πιστοποιείται εικόνα προόδου ως προς τις μεταρρυθμίσεις, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις και εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να κλείσουν στο επόμενο διάστημα. Μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιδείξει πρόοδο κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος που καταγράφεται στο προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση σχήμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στο τέλος Οκτωβρίου από την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για  το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή του ΦΠΑ βρίσκει τους θεσμούς αντίθετους, όπως και η πρόταση του οικονομικού επιτελείου για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα λειτουργούσε σαν αντίμετρο και θα διευκόλυνε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Επαληθεύεται το δημοσιονομικό κενό του ΑΕΠ

Επιβεβαιώθηκε το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,55% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ. ευρώ) για το 2020 αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα παραμείνει καθώς η βελτίωση των φορολογικών εσόδων το επόμενο διάστημα αλλά και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης εμφανίζονται ως απολύτως ρεαλιστικά σενάρια.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  επισημάνθηκε η ανάγκη για άλλη μια φορά επίσπευσης των αποπληρωμών των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, ένα βασικό θέμα που αντιμετώπιζε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020 στις 15 Οκτωβρίου στην Ε. Επιτροπή, όπου πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες – μια διαδικασία στην οποία υποβάλλονται όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η Έκθεση για την 4η αξιολόγηση

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η έκθεση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση και το σημαντικό Eurogroup που θα αποφασίσει κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) θα είναι στις 4 Δεκεμβρίου.

Από την έκθεση των θεσμών για τα αποτελέσματα της 4ης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των SMPs και ANFAs, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην Αθήνα, την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχθεί στην έκθεση αυτή, προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP – ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Σημειώνεται ότι η έκθεση αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου, με το επόμενο Eurogroup να πραγματοποιείται στις 4 Δεκεμβρίου. Τότε προγραμματίζεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο να συνυπολογιστούν τα SMPs και ANFAs στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020, διευκολύνοντας την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here