Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  συμφώνησαν πως η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι μεγάλη και έδωσαν νέο «ραντεβού» για τον Μάιο για να έχουν  πιο σαφή δεδομένα για τις έως τότε τις επιπτώσεις του πολέμου αλλά και το «ακανθώδες» θέμα της παράτασης ή όχι της ρήτρας διαφυγής (ή άλλων ευελιξιών).

Η συζήτηση για τη 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, στη συνεδρίαση του Eurogroup αναγνώρισε  την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, ενώ όρισε τον Μάιο ως μήνα-ορόσημο για τη λήψη της απόφασης αναφορικά με την παράταση του μέτρου της ρήτρας διαφυγής.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν  ζητήσει από την Κομισιόν να κάνει τότε την τελική της εισήγηση για την παράταση για ένα ακόμα έτος της γενικής ρήτρας διαφυγής -μετά τη δημοσίευση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων.

  • «Υποστηρίζουμε την άποψη της Επιτροπής ότι, στη βάση των χειμερινών προβλέψεων, ενδείκνυται η μετάβαση από μία επεκτατική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μία σε γενικές γραμμές ουδέτερη δημοσιονομική στάση», σημειώνεται στην κοινή δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023 που δημοσιεύθηκε προ ολίγου. Παράλληλα, «παραμένουμε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, ειδικά δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας».

Στην κοινή δήλωση, το Eurogroup αναγνωρίζει ότι

  • «ενδεχομένως να χρειαστούν επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της Ουκρανίας και για να προασπίσουμε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές μας αξίες».
  • «Συνεχίζουμε το στενό συντονισμό μας στη δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ ώστε να διαχειριστούμε τους αυξημένους κινδύνους και τις αβεβαιότητες, και τον αντίκτυπο στην οικονομία μας»
  • «Οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευπροσάρμοστες και ευέλικτες και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις συνθήκες καθώς αυτές αλλάζουν»,

Οι υπουργοί Οικονομικών. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν ότι θα αντιμετωπιστεί «επειγόντως» το ζήτημα της επιβάρυνσης που επιφέρουν οι αυξημένες τιμές ενέργειας σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

O Eυρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι

Ο επίτροπος Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο» στην ευρωπαϊκή οικονομία, αναφερόμενος στον πληθωρισμό αλλά και στο «δημοσιονομικό κόστος» της στήριξης απέναντι στο ενεργειακό σοκ και της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων.

Η οικονομική πολιτική «πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες που αλλάζουν», σημείωσε.

Μία «ισχυρή και ενωμένη αντίδραση», ωστόσο, θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης.

Σταϊκούρας: Την πρόοδο της Ελλάδας επικρότησε το Eurogroup

  • «Το Eurogroup κατά τη συζήτηση της 13ης αξιολόγησης της έκθεσης, ενισχυμένης εποπτείας επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας»

ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

O κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

  • «Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιλάμβανε μια ατζέντα δύσκολων θεμάτων, απόρροια των πρωτόγνωρων προκλήσεων και της έντονης αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
  • Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία.
  • Το Eurogroup, κατά τη συζήτηση της 13 ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας.
  • Η Ελλάδα, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, συνεχίζει, με νηφαλιότητα, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ