Με σαφήνεια και απροσδόκητη ειλικρίνεια,  το Eurogroup προειδοποίησε την Ελληνική Κυβέρνηση για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως οι παροχές πιθανότατα οδηγούν την Ελλάδα εκτός του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να μην δοθούν από κάποια κράτη μέλη του EFSF και του ESM οι εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν δίστασε να πει δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πως η Ελλάδα οδηγείται σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις. Ανέφερε δε πως ήδη υπάρχει αρνητική αντίδραση των αγορών και πως μετά τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα spreads έχουν αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

  • «Ανησυχούμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε μια πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση».
    Εμφατικά επεσήμανε πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο το 2020.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η σύνθεση του πακέτου μέτρων είναι προβληματική.

  • «Τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.
  • «Η χώρα διατηρεί το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβητήθηκε ο στόχος για φέτος. Γνωρίζετε ότι για το 2020 η Ελλάδα προτείνει μια χρήση του ταμειακού αποθέματος για να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Όπως είπε, προς το παρόν γίνεται αξιολόγηση των μέτρων από τους θεσμούς, ενώ τα συμπεράσματα θα εξετασθούν στο επόμενο Eurogroup.

«Υπό την ενισχυμένη εποπτεία η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνέπειες για τους συμφωνηθέντες στόχους και τις απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στενά για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι, διατηρήσιμη ανάπτυξη», είπε σε διπλωματικό τόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here