H διατήρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στα τρέχοντα επίπεδα ή ακόμα και η επιθυμητή περαιτέρω ενίσχυσή του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, επισημαίνει η Eurobank στην ανάλυσή της «7 ημέρες οικονομία».
Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2018 βρέθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 3ου τριμήνου 2014 – υψηλό 25 τριμήνων εκείνη τη χρονική περίοδο – και σχεδόν παρόμοια με εκείνα του 2ου τριμήνου 2008.
Όπως αναφέρουν δύναται να υποστηριχτεί ότι η εν λόγω βελτίωση αντικατοπτρίζει σε έναν βαθμό την έστω και ήπια ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα έξι τελευταία τρίμηνα. Ωστόσο, θεωρούμε, ότι ο σημαντικότερος ερμηνευτικός παράγοντας υπήρξε η σχετικά ομαλή ολοκλήρωση των δύο τελευταίων αξιολογήσεων του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, προσθέτουν.
Τονίζουν ακόμη ότι το γεγονός ότι εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό ο όποιος πιθανός κίνδυνος για εκτροχιασμό του προγράμματος αποτέλεσε καταλύτη για τη σταδιακή αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η ομαλή μετα-προγραμματική σχέση της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους επίσημους πιστωτές της (πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας), η σταδιακή επάνοδος της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη μη αντιστροφή της ανοδικής τάσης του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Επιπρόσθετα, εξωγενείς παράγοντες (μη ελεγχόμενοι από τους εγχώριους φορείς), όπως π.χ. οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ιταλία και την Τουρκία και οι επιπτώσεις στον όγκο του διεθνούς εμπόριο από την εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού αναμένεται να επηρεάσουν τον εγχώριο δείκτη οικονομικού κλίματος.