Προσπάθεια να ξαναβάλουν σε τροχιά πώλησης τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, επιχειρούν το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, καθώς το fund HIG Capital, το οποίο είχε επιδείξει αρχικά ενδιαφέρον επιχειρεί να αξιοποιήσει προς όφελος του την πανδημία του κορωνοϊού. 

Όπως επισημαίνουν στο NPL Confidential στελέχη και από τις δύο τράπεζες, η πλευρά του HIG Capital επιχειρεί μέσω καθυστερήσεων να αναθεωρήσει προς όφελος του τους όρους ενός πιθανού deal όπως άλλωστε έχουν συμβεί με όλες τις τελευταίες συμφωνίες του κλάδου των NPEs. Με δεδομένο όμως το κλίμα στην εγχώρια αγορά βελτιώνεται συνεχώς, οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τους επιτελείς του HIG Capital» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει αναθέσει εδώ και περίπου ένα χρόνο σε σύμβουλο να της βρει αγοραστή για τα 53,3 εκατ ευρώ κόκκινα δάνεια που έχει ο μεγαλοξενοδόχος στην τράπεζα καθώς δεν έχουν περάσει ακόμη στον έλεγχο της doValue Greece.

Τον ίδιο δρόμο έχει αποφασίσει να ακολουθήσει και η τράπεζα Πειραιώς στην οποία τα δάνεια της ξενοδοχειακής εταιρείας φθάνουν επίσης τα 50 εκατ ευρώ περίπου. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά και τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματος υπαγωγής του ξενοδοχειακού ομίλου σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον περασμένο Μάρτιο, η πώληση των δανείων του Ομίλου Κυπριώτη έχει καταστεί μονόδρομος για τις δύο πιστώτριες τράπεζες. 

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η προσοχή και των δύο τραπεζών εστιάζεται στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης των δανείων του ομίλου Κυπριώτης. 

Πρόκειται για ένα αρκετά χρονοβόρο project και για τις δύο τράπεζες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν και κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές για τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου, ονομαστικής αξίας 53,3 εκατ. ευρώ, που πουλά η Eurobank.

Μετά και τις βελτιώσεις που επήλθαν, η HIG Capital εμφανίζεται ως φαβορί για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αγοράς των δανείων. Έκτοτε όμως ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού και η συνέχεια είναι γνωστή. Σημειώνεται ότι βάσει των όρων του διαγωνισμού, η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να πωλήσει και τα δικά της δάνεια στην ίδια αποτίμηση με αυτή της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος της H.I.G. Capital ήταν να έρθει σε συμφωνία και με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης και των ξενοδοχείων της. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα αποφύγει την διαδικασία ειδικής διαχείρισης και εκπλειστηριασμού των μονάδων της, που είχαν ήδη ξεκινήσει οι δύο βασικοί πιστωτές πριν από 20 περίπου μήνες.

Η απόκτηση του συνόλου των δανείων αποτελεί προϋπόθεση ολοκλήρωσης της όποιας συναλλαγής από την πλευρά του αγοραστή, εκτιμά η αγορά, καθώς μέσω αυτής αποκτά εξασφαλίσεις επί του συνόλου των πέντε ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.522 δωματίων, τις οποίες ελέγχει η Κυπριώτης.

Οι δύο από τις μονάδες είναι πέντε αστέρων (Panorama Hotel& Suites και Maris Suites), ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι τεσσάρων αστέρων (Aqualand, Hippocrates, Village Resort). Οι καταγγελμένες τραπεζικές του υποχρεώσεις ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τράπεζες, τα 110 εκατ. ευρώ.

Η παρουσία της H.I.G. Capital στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η H.I.G. Capital έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποκτήσει δύο ακόμα ξενοδοχεία στην Ρόδο το 2018. Ο λόγος για τα Amillia Mare και Paradise Village, συνολικής δυναμικότητας 1.600 κλινών, που αγοράστηκαν αντί ποσού της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον δανεισμό της εν λόγω ξενοδοχειακής επιχείρησης (ΤΕΝ Α.Ε.). 

Πριν λίγους μήνες η H.I.G. Capital ήρθε σε συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Dimand Real Estate. Βάσει αυτής, η πρώτη θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους έως 150 εκατ. ευρώ (σε πρώτη φάση), μέσω μιας ανοικτής γραμμής πίστωσης. Εκτός από τον ξενοδοχειακό/τουριστικό κλάδο και τα ακίνητα, το 2019, ο όμιλος απέκτησε το χαρτοφυλάκιο δανείων της Eurobank στην Χαλυβουργία Ελλάδος, συνολικής ονομαστικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση της H.I.G. στην Ελλάδα ήταν όμως η διάσωση του ομίλου Μαΐλλη, το 2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here