Μέσα στην επόμενη πενταετία, υπολογίζεται ότι θα έχουν εξαντληθεί οι εκτάσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα στα βιομηχανικά πάρκα, γι’ αυτό και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ήδη προσανατολίζεται στην επέκτασή τους, στη δημιουργία νέων ΒΙ.ΠΕ., ενώ ταυτόχρονα, εκτός από νέες υποδομές, εστιάζεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης των υπαρχουσών υποδομών.

Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους πρόκειται να επικεντρωθεί η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., όπως προέκυψε από όσα ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Ψαθάς.

Ο κ. Ψαθάς σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τη διασύνδεση των μεταφορών και την αποτελεσματικότερη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον ΔΕΔΔΗΕ για να συζητηθεί το θέμα της επάρκειας ρεύματος, με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. να ζητάει από τον διαχειριστή να δίνει ρεύμα κατά προτεραιότητα στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι εγκρίθηκε η επιχορήγηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση πράσινων έργων αναβάθμισης υποδομών και για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ μέρους της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε 14 Πάρκα. Όπως σημείωσε, πολύ σύντομα, θα κατατεθούν νέες προτάσεις για ένα δεύτερο πρόγραμμα για συμπληρωματικά έργα στις ίδιες περιοχές, αλλά και για ΒΙ.ΠΕ. που δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο. Επιπλέον, ετοιμάζονται κι άλλα προγράμματα που δεν αφορούν σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ, πέραν των 50 εκατομμυρίων από το ΤΑΑ» είπε.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι πρόκειται για τρεις κατηγορίες χρηματοδότησης:

Α): Απολιγνιτοποίηση για τις ΒΙ.ΠΕ. σε Ηράκλειο, Τρίπολη, Μελιγαλά, Φλώρινα και Κοζάνη, με ποσό 15 εκατ. ευρώ να προϋπολογίζεται ως συνολική χρηματοδότηση γι’ αυτήν την κατηγορία.

Β): ΒΙ.ΠΕ. για τις οποίες μελετάται επέκταση, ενώ δεν έχει υποβληθεί ακόμη σχέδιο χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός της κατηγορίας αυτή ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Γ): Νέες ΒΙ.ΠΕ. (Λιτόχωρο, Φαρκαδόνα, Μάνδρα Αττικής κ.ά.).

Σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο μέρος της αφορά τη Θεσσαλονίκη, που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες.

Όπως σημείωσε, τα διαθέσιμα οικόπεδα στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.Θ. είναι ελάχιστα, γι’ αυτό και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. αναζητά λύση με την ένταξη εκτάσεων σε όμορα οικόπεδα ή με την ενίσχυση ή τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα εκτιμάται ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Λιτόχωρο, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2025.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ