Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης καθόρισαν την κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα “κόκκινα δάνεια”.

Η πρόταση των κυβερνήσεων βασίζεται στην εισήγηση της Κομισιόν, τον περασμένο Μάρτιο, για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο εξής θα υποχρεώνονται σε δέσμευση κεφαλαίων για την κάλυψη των ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα γίνεται σταδιακά σε χρονικό διάστημα από 3 μέχρι 9 χρόνων, ανάλογα με την κατηγορία και τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μια νέα συσσώρευση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ΜΕΔ.

Η πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων θεσπίζει κοινά ελάχιστα επίπεδα κάλυψης για χορηγηθέντα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα.

Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν πληροί το εφαρμοστέο ελάχιστο επίπεδο, θα εφαρμόζονται αφαιρέσεις από τα ίδια κεφάλαιά της.

Η συμφωνία διαχωρίζει τα δάνεια σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό των εξασφαλίσεων, όπου θα ισχύουν διαφορετικές απαιτήσεις κάλυψης.

Με τον προτεινόμενο κανονισμό, η Κομισιόν επιχειρεί να καθησυχάσει τις βόρειες χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να αποδεχθούν την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι η βασική εκκρεμότητα στη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Οι χώρες αυτές, ωστόσο, με επικεφαλής τη Γερμανία,αρνούνται εδώ και δύο χρόνια να δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here