Το αργότερο μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, το κοινωνικό μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ.

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια κινητής περιουσίας, ενώ οριακές μεταβολές αναμένεται να υπάρξουν στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.

Δικαιούχοι μερίσματος αναμένεται πως θα είναι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 27.000 ευρώ. 

Το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, τα 13.500 €  για δύο ενήλικα μέλη, τα 15.750 € για δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο, τα 18.000 € για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα ή εναλλακτικά τρεις ενηλίκους, τα 20.250 € για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο, τα 22.550 € για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη και τα 27.000 € για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

Το υπό αναπροσαρμογή κριτήριο ακίνητης περιουσίας έβαζε πέρυσι «κόφτη» στα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, με προσαύξηση κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέλος και μάξιμουμ ποσό 180.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και κριτήρια τα οποία σχετίζονται με το ύψος των καταθέσεων και την τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων.

Η αλήθεια είναι ότι και φέτος θα καρπωθούν την ενίσχυση φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν πλασματικά χαμηλά εισοδήματα. Με την παραοικονομία να ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, η εφαρμογή των περυσινών κριτηρίων κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει ότι το μέρισμα θα πάρουν μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here