Πάνω από 12 δισ. ευρώ- σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- αποκόμισαν τα κάθε λογής ξένα funds που δραστηριοποιήθηκαν το 2019 στην εγχώρια αγορά, ενώ διψήφια ήταν τα ποσοστά απόδοσης από τις κινήσεις τους στην αγορά ομολόγων και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
- Με απόδοση σχεδόν 50%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών και την δεύτερη ισχυρότερη μετά από αυτήν του 1999 (102,2%) η ελληνική αγορά παρουσιάστηκε από τους ξένους διαχειριστές στους ισχυρούς πελάτες τους, ως το αποδοτικότερο turn around story για την ευρωπαική αγορά.
“Γύρισμα”, που θα μπορούσε να έχει συνέχεια και το 2020, εάν εκπληρωθούν 3-4 βασικές προϋποθέσεις.
Προφανώς καθοριστικός παράγων, αυτός των διεθνών αγορών, της πορείας της Wall Street, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις και το…θερμόμετρο στο κόκκινο, στη Μέση Ανατολή ήρθαν να μας θυμίσουν/προειδοποιήσουν αφ΄ ενός για τον βαθμό συσχέτισης του ΧΑ με τα ξένα χρηματιστήρια αφ΄ ετέρου το πόσο “ρηχό” παραμένει ακόμη.
Ωστόσο οι 3-4 βασικές προϋποθέσεις, αφορούν στα καθ΄ ημάς, σε αυτά που θα πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό, ούτως ή άλλως.
- Δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/εξυγίανση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών,
- Ρυθμός ανάπτυξης των ισχυρών επιχειρήσεων μεγαλύτερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου,
- Επίτευξη του στόχου 2% ως προς την αύξηση του ΑΕΠ
- Προώθηση ενός-δύο εμβληματικών συμφωνιών στο πρώτο τρίμηνο, συνιστούν το τετράπτυχο του big play των ξένων, στην Ελλάδα.
Το γεγονός και μόνον, πως στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου οι διαχειριστές πανίσχυρων funds δεν περιορίστηκαν στα προγραμματισμένα road shows σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη,Πράγα κ.α αλλά επισκέφθηκαν την χώρα μας, διοργανώνοντας μάλιστα κλειστά round tables, με κυβερνητικούς παράγοντες, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και γνωστούς έλληνες deal makers, καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον τους για το πιο αποδοτικό στοίχημα/bet του 2ο19.
Πως θα κινηθούν; Θα αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές εισηγμένων στο ΧΑ; θα αγοράσουν ελληνικό χρέος; θα πρωταγωνιστήσουν σε big deals, που με τη μόχλευση τους θα τους αποφέρουν υπεραξίες μεγαλύτερες απ΄ ότι πέρυσι.
Δεδομένου, ότι τα διεθνή multi funds τοποθετούν το 70%-75% των προς επένδυση κεφαλαίων τους, κυρίως, στο πρώτο 3μηνο κάθε έτους, έτσι και φέτος το στοίχημα για την Ελλάδα θα κερδηθεί (ή χαθεί) μέχρι τα τέλη Μαρτίου-αρχές/μέσα Απριλίου.
Ηδη τους τελευταίους δύο μήνες του 2019 εκπρόσωποι των ΒofA/ML, J P Morgan, Rothchild Global Advisory, Morgan Stanley, Prudential Investment Management και UBS, Credit Suisse Securities αλλά και μικρότερων παικτών ήρθαν μέχρι και τρεις φορές στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά προθέσεις και δυνατότητες για business.
Τα μηνύματα, που σύμφωνα με Έλληνες συνομιλητές ους φέρεται να μετέφεραν στους πελάτες τους ήταν ότι πιο ενθαρρυντικό θα μπορούσε να περιμένει η ελληνική πλευρά.
- “Αν το 2012 τρία-τέσσερα funds έβγαλαν…τρελές αποδόσεις από τα ελληνικά ομόλογα, τώρα οι προοπτικές ευρύτερα για την αγορά ξεπερνούν ακόμη και αυτές της χρυσής 2ετίας 2006-2007…” μας σημείωνε σημαίνων παράγων της αγοράς.
Βέβαια αρκετά θα κριθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (εκτιμάται, πως θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων από το οικονομικό επιτελείο, την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τις επί μέρους επιχειρηματικές κινήσεις.
Ενδεικτικό το ότι σε έκθεση/ενημέρωση ενός εκ των 5 αμερικανικών primary dealerss (στην αγορά κρατικών ομολόγων) αναλύονται οι προβλέψεις του, ανά επενδυτική κατηγορία, υπολογίζοντας σε 500 εκατ. με 2 δισ. το περιθώριο απόδοσης (από τα κρατικά ομόλογα), νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και ανανέωση/μετακύληση υφιστάμενων ύψους μέχρι 1,5 με 2 δισ., προμήθειες από συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναδοχές σε άλλο 1 δισ. .
Η πρόβλεψη του για κέρδη από τη συμμετοχή σε εισηγμένες εταιρείες, από τον ρόλο σε επιχειρηματικά deals ανέβαζε σε διψήφιο αριθμό τα πιθανά έσοδα. Δεν είναι τυχαίο, πως αυτή την φορά στις προτεραιότητες του Jamie Dimon και της JP Morgan δεν θα είναι τόσο στην αγορά ελληνικού χρέους αλλά στην ενεργό συμμετοχή σε επιχειρηματικές συμφωνίες, σε deals που θα προκύψουν από την εκκαθάριση προβληματικών επιχειρήσεων μέχρι ολόκληρων τομέων δραστηριότητας.
Καθοριστική αναμένεται η παρουσία των 5+1 πανίσχυρων αμερικανικών παικτών, που έχουν ήδη θέσεις σε ελληνικά ομόλογα (Goldman Sachs, BofA/ML Europe, Morgan Stanley, Citigroup Global Markets, JP Morgan Securities) αλλά και της Prudential IM που έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικού χρέους.
Κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών, του κολοσσού με το υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού ύψους 1,394 τρισ$ (AUM 2o17) χαρτοφυλάκιο έχει επισκεφθεί δύο φορές την Αθήνα, την δεύτερη μάλιστα είχε επαφές με τους ανθρώπους του ΟΔΔΗΧ, ενώ δεν αποκλείεται να έρθει ο ίδιος ο Charles Lowrey ή υψηλότατο μέλος του δ.σ της θυγατρικής Prudential Financial εν όψει της πρώτης από την σειρά των προγραμματισμένων εκδόσεων του Οργανισμού, όπως τις ανακοίνωσε στις 24 Δεκεμβρίου
Ενα πρώτο δείγμα γραφής των διαθέσεων των funds θα είναι η προωθούμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου (διεθνούς δικαίου) από την ΔΕΗ, με την διοίκηση Στάσση να προγραμματίζει κύκλο παρουσιάσεων στις ξένες αγορές, για τα τέλη Ιανουαρίου.
Με μία αποτίμηση της τάξεως του 1 δισ. η διοίκηση του ενεργειακού ομίλου, εκτιμάται, πως θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές, ακόμη και μισό δισ. με τα funds να έχουν εκδηλώσει- προκαταβολικά- το ενδιαφέρον συμμετοχής τους σε ένα τέτοιο project.
Προτάσεις για ανάλογες business έχουν εισηγηθεί εκπρόσωποι funds στην διοίκηση (τουλάχιστον ) 4 εισηγμένων από την ομάδα της πρώτης γραμμής (με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. ευρώ).
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 06/01/2019