Ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Gazprom σήμερα το πρωί ότι ολοκληρώθηκε πλήρως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, όπου και έγινε η τελευταία υποθαλάσσια διασύνδεση για την ολοκλήρωσή του.

Ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 55 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και έχει μήκος 1.230 χιλιόμετρα κάτω από τη Βαλτική ακολουθώντας την ίδια πορεία με τον δίδυμό του Nord Stream 1, ο οποίος είναι επιχειρησιακός από το 2012. Ο νέος αγωγός έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία…

Σχετικές δηλώσεις για τον αγωγό έκανε στη διάρκεια μιας επιχειρησιακής πρωινής συνεδρίασης στην Gazprom, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

Αλλά το μεγάλο αγκάθι για τον αγωγό είναι η πολιτική αντιπαράθεση και η αντίθεση των ΗΠΑ καθώς από την πρώτη ημέρα έχουν θέσει το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία η οποία θα αυξηθεί.

Πλέον αυτού είναι το ζήτημα της Ουκρανίας την οποία η Ρωσία παρακάμπτει εντελώς με τη δημιουργία του αγωγού, (την οποία επιχείρησαν να διασφαλίσουν η Γερμανία και οι ΗΠΑ), χωρίς να υπολογίζεται και ο αγωγός που περνά από την Τουρκία και ο νότιος προσανατολισμός του προφανώς και ενδιαφέρει τα μέγιστα όλες τις βαλκανικές χώρες και ασφαλώς και την Ελλάδα.

Επί χρόνια το σχέδιο του δεύτερου βόρειου αγωγού, έφερνε σε αντιπαράθεση την Ουάσινγκτον με το Βερολίνο, αλλά και τους Ευρωπαίους μεταξύ τους, καθώς και τη Ρωσία με την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης έναντι της Μόσχας που βλέπει τη θέση της να αποδυναμώνεται με τη λειτουργία του νέου αγωγού.

Όμως η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον μετά την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν επέτρεψε τελικά την εκπόνηση ενός γερμανο-αμερικανικού συμβιβασμού για να κλείσει αυτή η διαμάχη.

Πάντως οι παραδόσεις φυσικού αερίου εδώ και αρκετούς μήνες έχουν μειωθεί σοβαρά και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου το οποίο από τα ιστορικά χαμηλά του πέρυσι έχει δεκαπλασιάσει την τιμή του, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg ισοδυναμεί με τιμές του brent αντίστοιχες με 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές αυτές έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε όλο τον ενεργειακό κλάδο στην Ευρώπη και έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και μαζί της και η Ελλάδα καθώς έχει επιταχυνθεί η μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας για τις οποίες απαραίτητο καύσιμο για μεγάλο μεταβατικό διάστημα είναι το φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του άνθρακα, του λιγνίτη και του αργού πετρελαίου σε πλήθος χρήσεων.

Η λειτουργία του αγωγού αν δεν προκύψουν άλλα προβλήματα ελπίζεται να συμβάλει στη γενική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που θα επιβεβαιώσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι οποίοι θεωρούν προσωρινό φαινόμενο την οξεία άνοδο των τιμών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ