Διαβεβαίωση προς τις αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της όπως επιτάσσουν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται πως θα στείλει ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Η υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών, η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις επιβαρύνουν το outlook της Ευρωζώνης λίγο μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας τον Δεκέμβριο που έδωσε ώθηση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα να επαναλάβει το μήνυμα του ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να σημειώσει επίσης τις μεγάλες αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον – μεταξύ των οποίων η απειλή του προστατευτισμού και η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές εξαγορές – και να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό.

Στην ομιλία του τον Δεκέμβριο ο Ντράγκι αναγνώρισε ότι οι εισερχόμενες πληροφορίες για την οικονομία της Ευρωζώνης ηταν “ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν”. Εκτίμησε πάντως ότι “οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη” στην Ευρωζώνη παραμένουν “ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here