Για χρόνια, έργα τεχνολογίας στο χώρο της υγείας όπως ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έμεναν στάσιμα ή μισοτελειωμένα. Πλέον, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποφασισμένο να δρομολογήσει την διεκπεραίωσή τους. Στόχος του να μετατραπεί ο Ηλεκτρονικός Φάκελος σε ένα αποθετήριο εγγράφων που θα καταγράφει όλα τα στοιχεία κάθε ασθενούς.
Το σχέδιο ωστόσο φαντάζει δύσκολο δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει συνολικά το εγχείρημα είναι η εγκατάσταση των απαραίτητων τεχνολογικών συστημάτων τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας.
Μόνο ένα στα δύο νοσοκομεία της χώρας έχουν σε παραγωγική λειτουργία τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς κάποιο σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και επεξεργασίας ιατρικών εξετάσεων
Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας-Ηλεκτρονικής Συνταγογράφηση
Σήμερα ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ενημερώνεται από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, έχει ενεργοποιηθεί για μικρό ποσοστό πολιτών και ο βαθμός ενημέρωσής του από γιατρούς επαγγελματίες υγείας είναι πολύ χαμηλός, αφού λειτουργεί κυρίως ως εργαλείο καταγραφής μιας ιατρικής επίσκεψης σε κάποιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Δημοσίου.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν πως με την αναβάθμιση ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα μετατραπεί σε
- «ένα αποθετήριο εγγράφων που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων καθώς και τις εκτελεσμένες ιατρικές συνταγές φαρμάκου».
Όσον αφορά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση -που θεωρείται, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν. Με δεδομένο το γεγονός ότι η πληροφορία της εκτέλεσης των εξετάσεων (εργαστηριακών και απεικονιστικών) δεν ενημερώνει το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθίσταται επιβεβλημένη η επίσπευση της διαλειτουργικότητας του ανωτέρω συστήματος με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
Επιτακτική ανάγκη, επίσης, είναι και η ανάπτυξη διαλειτουργικότητας και διεπαφών με τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, για τη συμπερίληψη στο σύστημα συνταγογράφησης των φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε αυτά.