Με περισσότερα από 65 χρόνια παράδοσης στην παραγωγή ρυζιού και πάνω από 25 χρόνια στην παραγωγή οσπρίων, η Agrino -100% ελληνική εταιρεία- αποτελεί πάνω από μισό αιώνα τώρα αγαπημένο ελληνικό brand, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση στις επιλογές των καταναλωτών, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80′.

Η εταιρία προσφέρει σταθερά στον καταναλωτή προϊόντα κυρίως Ελληνικής καλλιέργειας που είναι ασφαλή, υγιεινά και ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.Θέ

Θέλοντας να συνεχίσει την δυναμική της πορεία τόσο στην εγχώρια αλλά και διεθνή σκηνή, η εταιρεία θέτει υψηλούς στόχους για την επόμενη τριετία (2019-2022), υλοποιώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορίας της συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000€, που αποτελείται από 3 επενδυτικά προγράμματα με κυριότερους στόχους

  • τον διαρκή εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού,
  • τη σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και
  • την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

Ειδικότερα, το 2019 οι καθαρές πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν στο ποσό των 29,3 εκ.€, παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη της τάξεως του +6,3% ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για την ίδια χρονιά υπερέβη τα 2 εκ. € έναντι 1,56 εκ. € το 2018. Στην απαιτητική χρονιά που έκλεισε, η Agrino κατάφερε και ανέπτυξε περαιτέρω τα ήδη κυρίαρχα μερίδια της στο ρύζι και τη ρυζογκοφρέτα, ενώ διατήρησε τη 2η θέση στην κατηγορία των οσπρίων.

Έντονη εξαγωγική δραστηριότητα από το 1990

Από το 1990 η Agrino έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και σήμερα εξάγει σε πάνω από 30 χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, στις ΗΠΑ, στην Νότιο Αφρική, και πιο πρόσφατα στην Ισλανδία, αλλά και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

  • Οι εξαγωγές παρουσιάζουν μια ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 8% και, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 13% του τζίρου της εταιρίας, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20%.

Θέλοντας να διευρύνει το εξαγωγικό της αποτύπωμα προσβλέπει στη διείσδυση στις μεγάλες, αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. καθώς και στις ΗΠΑ, αλλά και σε νέες αγορές, στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και την Αυστραλία.

Λανσάρισμα νέων προϊόντων

Με αιχμή του δόρατος την καινοτομία και τις νέες προϊοντικές προτάσεις που ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς και στις ανάγκες των καταναλωτών, το 2019 η Agrino

  • λάνσαρε μια νέα σειρά ρυζογκοφρετών σε 5 διαφορετικές γεύσεις, που έφερε αέρα ανανέωσης, αλλά και μια ξεχωριστή πρόταση για το καταναλωτικό κοινό καθώς είναι υγιεινές, χωρίς γλουτένη και με όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης, αφού παράγονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Σίνδο.

Επιπλέον, προέβη στην ανανέωση της συσκευασίας των οσπρίων της, θέλοντας να τονίσει στους καταναλωτές ότι τα προϊόντα αυτά αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν με νέους τρόπους, που ταιριάζουν στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Σταθερά, στα περισσότερα από τα προϊόντα της, τα οποία και καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καινοτομεί παγκοσμίως αναγράφοντας το όνομα του Έλληνα παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας σε κάθε συσκευασία.

Το αποτύπωμά της με δράσεις ΕΚΕ

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν βασικές αρχές της Agrino. Για αυτό έχει επενδύσει στην εξασφάλιση της καλλιέργειας των ελληνικών της α’ υλών σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), βάσει του διεθνούς προτύπου GLOBALG.A.P. (Global Good Agricultural Practice), το οποίο βασίζεται σε αρχές, όπως η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. μέσω της σωστής χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία), η ασφάλεια των καλλιεργητών, η προστασία του περιβάλλοντος (ορθολογική χρήση γης, νερού και χημικών) καθώς και η πλήρης παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας σε όλα τα στάδια.

Η Agrino έχει επενδύσει και στην περιβαλλοντική διαχείριση στα εργοστάσιά της, με στόχο τίποτα να μην πάει χαμένο. Ο ατμός που παράγεται από την καύση του φλοιού του ρυζιού χρησιμοποιείται εν μέρει στη διαδικασία parboiling. Η περίσσεια του ατμού οδηγείται σε ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος όπου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτει το 70-80% της κατανάλωσης του εργοστασίου σε ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά την καύση του φλοιού παράγεται τέφρα (στάχτη), η οποία περιέχει οξείδιο του πυριτίου σε υψηλό ποσοστό και είναι κατάλληλη για χρήση στην μεταλλουργία και στην τσιμεντοβιομηχανία. Η καύση γίνεται σε συνθήκες φιλικές προς το περιβάλλον, αφού σειρά από φίλτρα κατακράτησης της σκόνης δεν επιτρέπουν να διοχετευθεί η τέφρα στο περιβάλλον. Και βέβαια, στηρίζει από το 2003 τις απαιτήσεις ανακύκλωσης που προκύπτουν από την κατανάλωση των συσκευασιών κατόπιν συνεργασιών με τους εγκεκριμένους από το Κράτος φορείς.

Στόχος η μεγαλύτερη ανάπτυξη το επόμενο διάστημα

Η Agrino στοχεύει στην αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας της, με την περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην Ελληνική αγορά και στις 3 προϊοντικές κατηγορίες, με την ανάπτυξη των εξαγωγών και την είσοδο σε νέες αγορές, καθώς και με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, τόσο σε ομοειδή προϊόντα της γκάμας που διαθέτει σήμερα όσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here