Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, των 543,10 και συγκεκριμένα στις 541,71 μονάδες διαμορφώθηκε ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης.
Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης ο Δείκτης Τραπεζών σημειώνει ήδη απόδοση 8,39% στην εβδομάδα, 32,27% στο μήνα και +23,22% από την συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου.
Για τον κλάδο όχι μόνο υπέρ καλύφθηκαν οι αρχικές ζημιές (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) αλλά έκτοτε έχει σηματοδοτηθεί ένα από τα ισχυρότερα Ράλι αντίδρασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φέρνοντας, στην κυριολεξία, τα κάτω – πάνω.
Τις τελευταίες συνεδριάσεις μάλιστα πρωταγωνιστές από τον κλάδο αναδεικνύονται Εθνική και Πειραιώς, καθώς με αυξημένες συναλλαγές ισχυροποιούν την ανοδική αντίδραση τους. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Τετάρτης στη μετοχή της Εθνικής άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 9,014 εκατ €, με την τιμή να εκτοξεύεται κατά 7,35% στα 1,621 ευρώ και της Πειραιώς αξίας 5,054 εκατ.€ με την τιμή +12,90% στα 1,40 ευρώ.
Τα short funds (OceanWood, Marshall & Wace κ.λ.π ) μπορεί να ενισχύουν τις θέσεις τους (συνολικά υπολογίζονται σε 118 εκατ. μετοχές– θέσεις πώλησης) μέχρι τώρα όμως το παιχνίδι δεν τους βγαίνει. Και πως να τους βγει όταν από την άλλη έχουν μεγαθήρια όπως η J P Morgan και τις “πλάτες” της Moody’s.
Οπως σας είχα…ψιθυρίσει το κλίμα στις τράπεζες άλλαξε άρδην όταν αποφασίσθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου στο θέμα των “κόκκινων” δανείων- πρώτης κατοικίας με 200 εκατ. ετησίως. Κίνηση- ματ, την είχα χαρακτηρίσει τότε- που μάλιστα ΔΕΝ προτάθηκε από την πλευρά των τραπεζιτών αλλά της κυβέρνησης (στελέχους της με άριστη γνώση και εμπειρία των αγορών) καθώς επί της ουσίας κάλυπτε (από την πλαινή πόρτα) την εκκρεμότητα των αμκ που απειλούσαν τους υφιστάμενους μετόχους. Απομακρύνοντας έτσι τον όποιο κίνδυνο μια αμκ ή ακόμη χειρότερα ενός dillution. Το πολύ σημαντικό ότι η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίστηκε στρατηγική επιδότηση μηδενίζοντας κάθε κίνδυνο να υπάρξει ενδεχόμενο εμπλοκής ενός state aid.