Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ακόμα μια υψηλού προφίλ νομική διαμάχη μεταξύ εταιρείας (στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την Ralph Lauren Corp) και ασφαλιστικής (Factory Mutual Insurance) με επίδικο την κάλυψη ζημιών λόγω Covid-19 ήρθε στο προσκήνιο. 

Ειδικότερα, η Ralph Lauren στράφηκε εναντίον της αμερικανικής ασφαλιστικής, υποστηρίζοντας ότι η Factory Mutual επιχείρησε δολίως να κατατάξει την αίτησή της για αποζημίωση για ζημίες λόγω κορωνοϊού σε ένα ιδιαίτερα «στενό και περιοριστικό πλαίσιο» , τη στιγμή που το συμβόλαιο που είχε συνάψει προέβλεπε πολύ ευρύτερες καλύψεις που περιλαμβάνουν και το ρίσκο της πανδημίας.

Στην αγωγή που κατέθεσε την Παρασκευή σε δικαστήριο του Νιούαρκ (στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ),η  Ralph Lauren ισχυρίζεται ότι το συμβόλαιο που έχει συνάψει, περιλαμβάνει κάλυψη έναντι «μεταδοτικής νόσου», το οποίο προβλέπει «τον καθαρισμό, την αφαίρεση και την απαλλαγή από την εν λόγω νόσο της ασφαλισμένης περιουσίας», με όριο τα 1 εκατ. δολάρια. 

Όπως αναφέρεται «Με δεδομένο ότι το συμβόλαιο συγκεκριμένα καλύπτει την διόρθωση (remediation) της ζημίας που προκλήθηκε από τη μεταδοτική νόσο,  η υλική ζημία στην περιουσία που προήλθε από την μεταδοτική νόσο εντάσσεται στις υλικές ζημίες που ασφαλίζονται βάσει του συμβολαίου».

Οι πωλήσεις της Ralph Lauren στα καταστήματά της μειώθηκαν κατά 77% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής μειώθηκαν κατά 93% την ίδια περίοδο.

«Καθώς αντιλήφθηκε ότι το συμβόλαιο που είχε συνάψει καλύπτει ζημίες από τον κορωνοϊό πέραν αυτών που αφορούν τα καταστήματα αυτά καθαυτά, η Factory Mutual Coverage κατάρτισε ένα σχέδιο με στόχο να περιορίσει τους πελάτες της, περιλαμβανομένης της Ralph Lauren Corp σε ένα πολύ στενό πλαίσιο για τις  παρενέργειες του  COVID-19, το οποίο προβλέπει κάλυψη πολύ μικρού μέρους των ζημιών που προβλέπονται από το συμβόλαιο»

Η Ralph Lauren Corp. κατηγορεί την FMC για μη τήρηση των όρων του συμβολαίου και παράβαση της νομοθεσίας του Νιου Τζέρσεϊ για την προστασία των καταναλωτών έναντι απάτης. Η ασφαλιστική εταιρεία δήλωσε αδυναμία να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λόγω «της νομικής φύσης του θέματος».

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα «σκόραραν» την τρίτη μεγάλη νίκη τους σε αγωγές για διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού, όταν δικαστής στην Ουάσιγκτον έκρινε ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο δώδεκα εστιατορίων στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεν συνιστούσε «άμεση υλική ζημία» που γεννά υποχρέωση αποζημίωσης για τις ασφαλιστικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ