Εν μέσω σφοδρών πιέσεων που προκαλεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, σφίγγει ο κλοιός στην εστίαση αναφορικά με τα σχετικά πιστοποιητικά που πρέπει να επιδεικνύουν οι θαμώνες των καταστημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημαίνει στο καταναλωτικό κοινό και στις επιχειρήσεις εστίασης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ  Δ1α/ΓΠ.οικ.66436 (Β’ 4919) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν:

-το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.

-και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.

Η μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ  έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 7 έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής.

Επίσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων εστίασης με τις παραπάνω υποχρεώσεις διενεργούνται έλεγχοι με μεγάλη συχνότητα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, της ΔΙΜΕΑ, της ΕΑΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόστιμο 10.000 ευρώ και λουκέτο σε μπαρ με ανεμβολίαστο πελάτη

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς για ένα μπαρ στη Θεσσαλονίκη που δέχτηκε πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στον εσωτερικό του χώρο.

Το μαγαζί έκλεισε για 15 μέρες, ενώ καλείται να καταβάλει και πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ

Τιμωρήθηκε όμως και ο συγκεκριμένος πελάτης, ο οποίος είχε επιδείξει πιστοποιητικό άλλου προσώπου και συνελήφθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here