Της Ελενας Ερμείδου

Την μεγαλύτερη άνοδο παραγωγής ασφαλίστρων στους επιμέρους κλάδους των ασφαλίσεων κατά Ζημιών έγραψαν οι εγγυήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 σε σχέση με το 2018. Η άνοδος έκλεισε στο 36,3% με την συμμετοχή τους στην συνολική παραγωγή του κλάδου να φτάνει στο 0,11% και την παραγωγή ασφαλίστρων στα 2.094.434,47 ευρώ.  Στο αντίποδα την μεγαλύτερη πτώση 59,8% την έγραψαν τα αεροσκάφη. Η συνολική παραγωγή του κλάδου κατά Ζημιών κατέγραψε άνοδο 1,7% στα 1.898.243.540,72 ευρώ.

Με την «Ασφάλιση Εγγυήσεων οι επιχειρήσεις μπορούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές από ασφαλιστικές εταιρείες για να εκπληρώσουν μια σειρά υποχρεώσεων από συμβάσεις κατασκευών ή υπηρεσιών, σχεδόν οποιαδήποτε πώληση, υπηρεσία ή συμφωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της έκδοσης συμβολαίου ασφάλισης εγγύησης.

Η ασφάλιση εγγυήσεων σύμφωνα με την ΝΑΚ Katsiberis: Παρέχεται συνήθως σε ακάλυπτη βάση και με βασικά κριτήρια την εμπειρία και την οικονομική ευρωστία του Λήπτη . Δεν είναι υποχρεωτική η παροχή εταιρικών ή προσωπικών εγγυήσεων.Μπορεί να θεωρηθεί πιστωτική ενίσχυση, αφού το όριο του τραπεζικού δανεισμού δεν μειώνεται.

Μεταξύ άλλων αυξάνει την πιστοδοτική της ικανότητα χωρίς να δεσμεύει πλαφόν από τον τραπεζικό δανεισμό. Δεν είναι απαραίτητη η υποθήκευση παγίων ή άλλων κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων. Προστατεύει τον επιχειρηματία από οικονομικές απώλειες που οφείλονται στην αφερεγγυότητα ή την παντελή άρνηση πληρωμής.

Υπάρχουν δύο είδη ασφάλισης εγγυήσεων: Οι Contract SuretyBonds όπου παρέχουν Παρέχουν οικονομική διασφάλιση και διαβεβαίωση υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων κυρίως σε κτιριακά και κατασκευαστικά έργα και οι Commercial SuretyBonds όπου διασφαλίζουν τις συνήθεις λειτουργίες εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και την εκτέλεση των υποχρεώσεων ή των δεσμεύσεων

Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι διεθνώς

Η χορήγηση εγγυήσεων από ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη διεθνώς.  Στην Ελλάδα οι εγγυητικές επιστολές εκδίδονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τις Τράπεζες. Παγκοσμίως το 25% των εγγυητικών επιστολών εκδίδεται από Ασφαλιστικές Εταιρίες με εγγυημένα κεφάλαια πάνω από 900 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ιταλία οι εγγυήσεις από Ασφαλιστικές και από Τραπεζικά Ιδρύματα μοιράζονται ισομερώς την αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ