Βελτιωμένη θα αναδειχθεί η θέση της Ελλάδας από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ αναφέρει ο ESM σε επιστολή του, εισηγούμενος να γίνει αποδεκτό το σχετικό ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα, η πρόωρη αποπληρωμή θα βελτιώσει το κλίμα και ως προς την βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει ο οργανισμός ο οποίος εκτιμά ότι θα περιοριστούν τα ξένα συναλλαγματικά ρίσκα που προκύπτουν από την έκθεση του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να βελτιώσει τη θέση της καθώς οι αγορές αρχίζουν να την εμπιστεύονται, δεδομένου ότι έχουν αναπτυχθεί και νέα «μαξιλάρια» ρευστότητας.

Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ο ESM είναι εφικτή η πρόωρη αποπληρωμή η οποία παρέχει εξοικονόμηση ρευστότητας και εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών.

Σχετικά με τα οφέλη της μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ, ο Οργανιισμός υποστηρίζει ότι μειώνεται ο κίνδυνος από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Επίσης, προετοιμάζεται το έδαφος για κάποια χρηματοοικονομικά οφέλη λόγω του χαμηλότερου κόστους των επιτοκίων.

Όπως εξηγεί, αυτή τη στιγμή η υψηλού κόστους δόση του δανείου του ΔΝΤ είναι το πιο ακριβό χρέος της Ελλάδας. Η προτεινόμενη αποπληρωμή εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,08 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 (ο χρόνος που πρέπει να αποπληρωθεί η τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ).

Η εξοικονόμηση αυτή αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ του τρέχοντος επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του μέσου επιτοκίου κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων  που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here