Η τουρκική λίρα εδώ και καιρό μέσω πολιτικών παρεμβάσεων από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δοκιμάζει τις αντοχές της.

Η τουρκική οικονομία αναζητεί επενδύσεις και -ως συνέπεια- στοχεύει στη τροφοδότηση της ζήτησης ξένου συναλλάγματος μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της μπορεί να προβαίνει σε διαβεβαιώσεις ότι ο περιορισμός των κεφαλαίων δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο η Τουρκία προσπάθησε να σταθεροποιήσει το νόμισμά της επαναφέροντας το φόρο σε όσους πωλούν σε ξένο νόμισμα και επιβάλλοντας καθυστέρηση διακανονισμού για αγορές από ιδιώτες ύψους άνω των 100.000 δολαρίων.

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφύγει σε άλλη αύξηση των επιτοκίων πριν από τις εκλογές του Μαρτίου -και να μειωθεί η πιθανότητα για ράλι της λίρας- οι αρχές δυσκολεύουν τους ξένους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε τουρκικές λίρες, ασκώντας πιέσεις στην τοπική αγορά ομολόγων και στηρίζουν τις κρατικές τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος δανεισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here