Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την υπόθεση της τούρκικης κρατικής τράπεζας Halkbank εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα ελπίζει σε μια θετική έκβαση.

Νωρίτερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απέσυρε την έφεση που είχε υποβάλει ζητώντας να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή σε πρώην στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Η μετοχή της Halkbank σημείωσε άνοδο σχεδόν 4% μετά την είδηση καθώς οι παράγοντες της αγοράς είδαν την κίνηση ως μία ακόμα ένδειξη βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μάιο τον Χακάν Ατίλα, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Halkbank, να εκτίσει φυλάκιση 32 μηνών κρίνοντάς τον ένοχο της κατηγορίας ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις, σε μια υπόθεση που επιδείνωσε τις ακόμη τότε πολύ τεταμένες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

Η Halkbank, που αρνείται την όποια παρατυπία, έχει βρεθεί έκτοτε αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα από τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόθεση, την οποία ο Ερντογάν έχει καταδικάσει ως πολιτική επίθεση σε βάρος της κυβέρνησής του.

Το πρακτορείο Anadolu, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, σημείωσε ότι το γραφείο του εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη είχε αρχικά υποβάλει την έφεση, υποστηρίζοντας ότι η ποινή είναι πολύ μικρή. Ανέφερε ότι το δικαστήριο ζήτησε από τους εισαγγελείς να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει την έφεση μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, αλλά κατόπιν η έφεση αυτή αποσύρθηκε.
ΑΠΕ

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here