Οι εργοδοτικοί φορείς της χώρας καλό είναι να συνεργάζονται

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η Ελλάδα χρειάζεται επιθετική παραγωγική και εξαγωγική πολιτική.

Οι εργοδοτικοί φορείς πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αποφεύγουν τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις οργανώσεις. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σήμερα στην ελληνική βιομηχανία είναι η επικράτηση της διχόνοιας και των αυτόνομων στρατηγικών.

Όλα αυτά έχουν σχέση με μια κατ’ αρχήν ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΕΒ την περασμένη εβδομάδα. Αντιπροσωπεία του ΣΕΒ ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, διοργανώθηκε εκδήλωση συντονισμού προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σκληρές προκλήσεις της ελληνικής παραγωγής.

Είναι σημαντικό το μήνυμα που μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, για την επείγουσα αναγκαιότητα να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των φορέων της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας προκειμένου η Ελλάδα να  αντιμετωπίσει το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνεται στο διεθνές σκηνικό, μέσα από εξελίξεις όπως:

  • η έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης,
  • οι εμπορικοί πόλεμοι,
  • οι ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια των βασικών νομισμάτων -“έρχονται και στο ευρώ”,
  • η αυτοαπομόνωση των ΗΠΑ,
  • η παγκόσμια ανέλιξη της Κίνας, η αδράνεια της ΕΕ, «αλλά και μια σειρά κρίσεων στις γειτονικές, εν τη ευρεία έννοια, χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ρωσία, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, με το Brexit και την ιταλική δημοσιονομική ανταρσία».

Η λέξη συνεργασία είναι το κλειδί σ’ αυτή τη συγκυρία.

Kαλώς ή κακώς ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έχει αναδειχθεί σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο και πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής. Οι προσπάθειες διχασμού, μείωσης του ειδικού βάρους και της επιρροής του ΣΒΒΕ δεν έχουν νόημα και ουσία στην παρούσα συγκυρία.

Οι βραχυπρόθεσμοι προσωπικοί στόχοι, οι ιδιοτελείς ματαιοδοξίες και ασήμαντα συγκυριακά μικροσυμφέροντα δεν πρέπει να οδηγούν σε προσπάθειες αλληλο-υπονόμευσης των φορέων που σχεδιάζουν την ελληνική παραγωγή και δημιουργούν πραγματικές θέσεις εργασίας.

Η Ελληνική βιομηχανία  και παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα . Δεν πρέπει οι εργοδοτικοί φορείς να ανακαλύπτουν νέα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ