Οι Εργαζόμενοι χρειάζονται μείωση εισφορών, δεν αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού…

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αυξάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, κατά 44 Ευρώ, από τα 586 € μεικτά σε 630 € μεικτές αποδοχές.

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αμέσως τα εισοδήματα περίπου 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων γιατί προφανώς θα αυξήσει τις αποδοχές όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, επιπλέον θα αυξήσει το επίδομα ανεργίας (για όσους το παίρνουν) επειδή υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό και τέλος θα επηρεάσει (αρνητικά) τις ασφαλιστικές εισφορές που σχετίζονται με το κατώτατο ημερομίσθιο.

Το ερώτημα είναι αν η αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού  θα βελτιώσει την καθημερινότητα των εργαζομένων και τις προοπτικές απασχόλησης των ανέργων.

Με το σημερινό φορολογικό και εισφοροδοτικό καθεστώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 50 Ευρώ, δεν θα αφήσει περισσότερα από 12 Ευρώ στην τσέπη κάθε εργαζομένου.

Αντιθέτως για τις επιχειρήσεις που απασχολούν αυτούς τους εργαζόμενους η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% επιφέρει αμέσως πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση σε φόρους και εισφορές.

  • Το μη μισθολογικό κόστος είναι αυτό που σκοτώνει την απασχόληση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα του Εμπορίου και της Εστίασης εισπράττει σήμερα αμοιβές πολύ κοντά στο κατώτατο ημερομίσθιο.

Ο ένας στους τέσσερις απασχολούμενους, στην Ελλάδα, αμείβεται σήμερα με ποσό όχι μεγαλύτερο των 500 ευρώ.  Το 77,14% των εργαζόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό απασχολούνται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι λοιπόν αν αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να σηκώσουν το βάρος μιας αύξησης της μισθολογικής δαπάνης η οποία ξεπερνά κατά πολύ το 8% της ονομαστικής αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων…

Με απλά λόγια, μετά την οριζόντια αύξηση του κατώτατου μισθού, πολλές μικρές επιχειρήσεις θα επιλέξουν υποχρεωτικά και αυτονόητα, την ευκολότερη και φθηνότερη οδό της «υποκατάστασης της πλήρους απασχόλησης με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ή και ημιδηλωμένη απασχόληση».

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως είναι κακό για την οικονομία η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντιθέτως είναι επιβεβλημένη. Πρέπει όμως να συνδυαστεί αμέσως με δραστική και συστηματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι η μοναδική πηγή απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ