Συνθετικές τιτλοποιήσεις, ύψους 62 δισ. ευρώ, έχουν πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αξιοποιώντας ένα εργαλείο που – τουλάχιστον για την ελληνική πραγματικότητα – παρέμενε στα… συρτάρια.
Σύμφωνα με το δεύτερο HFSF Bulletin που εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ένωση Prime Collateralised Securities, οι συνθετικές τιτλοποιήσεις στην Ευρώπη «άγγιξαν» το 2021 τα 62 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτές συμπεριληφθούν και οι συναλλαγές που ολοκλήρωσαν οι βρετανικές τράπεζες, τότε ο… λογαριασμός ανεβαίνει στα 84 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, αυτές «μετρούν» το επίμαχο διάστημα τέσσερις συναλλαγές, αξίας πέντε δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει προβεί σε «πράσινες» τιτλοποιήσεις, ύψους εννέα δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς «μετρά» πέντε σχετικές συναλλαγές, με τις τρεις εξ αυτών, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, να έχουν ολοκληρωθεί προσφάτως, επιτρέποντάς της να μειώσει το σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό της κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. Προηγουμένως, η ίδια είχε «τρέξει» και το project Ermis (1 και 2), συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank από την πλευρά της, έχει ολοκληρώσει δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις: το project Tokyo, ύψους 650 εκατ. ευρώ και το project Aurora, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank έχει προς ώρας ολοκληρώσει δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με την κωδική ονομασία Waive I και II.
Η συνθετική τιτλοποίηση επιτρέπει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συνεχίσει τη χορήγηση νέων δανείων ακόμη και όταν διαφορετικά θα είχε ξεμείνει από διαθέσιμα κεφάλαια και να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να στραφεί στις αγορές μετοχών. Αυτό, σύμφωνα με το ΤΧΣ, σπάει το τεχνητό ανώτατο όριο για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που επιβάλλεται από την ικανότητα των τραπεζών να αντλούν κεφάλαια στις αγορές.